Група научника прави нови план реаговања на добијање сигнала од ванземаљске цивилизације

ПЛАН ЋЕ ДАТИ И ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ: КАКО О ДОБИЈЕНОМ СИГНАЛУ ОБАВЕСТИТИ ЈАВНОСТ

  • Експерт Института за трагање за ванземаљским цивилизацијама Данкан ФОРГАН: Да се ради о сигналу разумних бића, а не о каквом „чудном космичком шуму“, мораће да потврди неколико група научника
  • Астроном SETI Сет ШОСТАК: „Било би потребно одређено време за провере да се ради сигналу, односно - поруци неке друге цивилизације. Потом би требало држати конференције за медије и на њима разјашњавати о чему се ради“

        ГРУПА научника из више земаља већ дуже време се бави питањем: „Како обавестити светску јавност у случају да на Земљу стигну сигнали од других разумних бића у Свемиру?“.

        Ово је открио специјализовани интернет-портал Space.com, наводећи да би данас - да се такав-сигнл-порука „улови“ - то било једно од најважнијих питања.

        Експерт Института за трагање за ванземаљским цивилизацијама Данкан Форган тим поводом је рекао Space.com:

        „Први план за такву ситуацију разрадио је 1989-те стални комитет Међународне астронаутичке академије (The International Academy of Astronautics) за трагање за сигналима ванземаљског разума. Пре седам година је тај план допуњен са две странице новог текста са новим одељцима - потрага за сигналима другачијег разума, провера вештачког карактера сигнала и деловање и случају да се потврди да се заиста ради о поруци-сигналу ванземаљске цивилизације“.

        Форган наглашава да се управо ради на новој верзији „плана дејстава“ који треба да буде завршен за неколико година.

        Према његовим речима, већина научника сматра да ће човечанство сигнал о постојању другог и другачијег разума добити тако што ће он бити специјално усмерен према Земљи.

        Да се ради о сигналу разумних бића, а не о каквом „чудном космичком шуму“, мораће да потврди неколико група научника.

        На ту тему астроном из SETI Сет Шостак каже:

        „Било би потребно одређено време за провере да се ради о таквом сигналу, односно - поруци неке друге цивилизације. Потом би требало држати конференције за медије и на њима разјашњавати о чему се ради“.

        Шостак указује на прворазредни значај чувања добијеног сигнала-поруке у „изворном виду“ све до последњег момента да би се осујетило превремено „цурење“ информација.

        Форган указује да ће научници који буду укључени у провере - уколико до јавности новост о сигналу ванземаљске цивилизације стигне прерано - морати да бирају формулације којима ће саопштавати колико је сам сигнал заиста реалан.

        Потрага за ванземаљским разумом, односно цивилизацијама, почела је још 1960-те када је астроном Корнелског универзитета Френк Дрејк - у оквирима пројекта Ozma - усмерио радиотелескоп ка звезди Тау Кита и Ипсилон Еридана.

        SETI је основан 1984-те,  а данас сарађује са другим истраживачким центрима укљученим у пројекат Allen Telescope Array чији сарадници лове сигнале из космоса помоћу неколико радиотелескопа који се налазе на северу Калифорније.

        Space.com наводи и да се од 2015-те реализује пројекат  Breakthrough Listen срачунат на трагање за „вештачким сигналима“ из околине 100 милиона звезда  у нашем Млечном путу и сто галаксија које су нашој најближе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари