Европска свемирска агенција и Јапанци спремају летелицу за Меркур

„СЛОЖЕНИ АВИОН“ ПОНЕЋЕ ДВА САТЕЛИТА КОЈИ ЋЕ СЕ ПОТОМ РАЗДВОЈИТИ И РАЗЛИЧИТО КРУЖИТИ ОКО ПЛАНЕТЕ

„Бепи Коломбо“

  • На површини Меркура су температуре екстремне и износе од -180 до 450 степени, што је довољно за топљење метала и представља посебан изазов за инжењере који дизајнирају оплату и изолацију отпорну на високе температуре

        ЕВРОПСКИ и јапански научници су данас по први пут приказали свемирски брод „Бепи Коломбо“, прву летелицу Европске свемирске агенције (ESA) која ће бити послата на Меркур.

       Летелица има необичан дизајн и састоји се од „сложеног авиона“ који носи по један европски и јапански сателит. Они ће се по доласку раздвојити и ући у различите орбите око Меркура, где се очекује да остану најмање једну до две године пре него што падну. Сателити ће скупљати податке о површини Меркура, његовој атмосфери и магнетном пољу.

       У саопштењу ESA се наводи да ће „Бепи Коломбо“, заједнички пројекат вредан више од 1,3 милијарде евра, „наставити стопама мисије NASA „Месенџер“ и заћи у мистерије Меркура више него икада пре“.

       Шефови мисије су уверени да ће, упркос више одлагања, летелица бити лансирана у октобру наредне године са космодрома у Француској Гијани.

       Меркур је једина стеновита планета Сунчевог система осим Земље која има магнетно поље, али је оно толико слабо да не пружа заштиту од соларне радијације. Она је на Меркуру 10 пута јача него на Сунцу и ниједан земаљски облик живота не би могао да опстане.

       На површини Меркура су температуре екстремне и износе од -180 до 450 степени, што је довољно за топљење метала и представља посебан изазов за инжењере који дизајнирају оплату и изолацију отпорну на високе температуре.

       „Улетећемо у рерну и зато морамо да тестирамо материјале на веома високим и веома различитим температурама. Некада добијамо резултате које баш нисмо хтели“, рекао је руководилац пројекта Улрих Рајнингхаус.

       Он је додао да је долазак на Меркур предвиђен 5. децембра 2025.

       До сада су Меркур посетила две мисије NASA. Седамдесетих година је тамо била сонда „Маринер 10“ а „Месенџер“ је орбитирао око Меркура од 2011. до 2015. када је остао без горива.

       Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари