Curiosity на Марсу пронашао воду „тежу“ од земаљске

ТЕК ЋЕ СЕ УТВРЂИВАТИ - ДА ЛИ СУ НАЂЕНЕ ОРГАНСКЕ МАТЕРИЈЕ

ЗАИСТА СА ЦРВЕНЕ ПЛАНЕТЕ

Curiosity

  • Однос деутеријума и водоника који је добијен из узорка грунта пет пута је већи од оног у земаљским океанима - саопштио је Пол Мехефи шеф научног тима који ради у хемијској лабораторији марсохода

        МАРСОХОД Curiosity је открио на Марсу једноставне органске материје, али научници траже додатна истраживања да би искључили вероватноћу да је космички апарат на Црвену планету донео са собом органски материјал који је потом „пронашао“.

       „На овом апарату се налазе веома осетљиви инструменти, открили смо једноставне органске материје, али морамо утврдити да можда нису донете са Земље“ - рекао је новинарима научни руководилац пројекта Џон Гротцингер.

       Према његовим речима, пронађена су органска једињења и перхлорати - једињења хлора, водоника и угљеника – која су на Марс могла доспети са метеоритима који садрже једињења угљених хондрита.

       Уколико ипак буде доказано да органика има исконско порекло са Марса, онда би требало утврдити има ли она биолошко или абиогено порекло.

       Ништа мање важно није, међутим, откриће воде на Црвеној планети.

       Вода на Марсу, коју су из узорка грунта извукли инстурменти на марсоходу Curiosity, „тежа“ је од оне на Земљи. У њој има више изотопа деутеријума, саопштио је Пол Мехефи шеф научног тима који ради у хемијској лабораторији марсохода.

       „Однос деутеријума и водоника који је добијен из узорка грунта пет пута је већи од оног у земаљским океанима“ - рекао је Мехеф, на прес конференцији која је била посвећена добијеним подацима са марсохода.

       Curiosity је слетео на површину Марса 6. августа ове године. На марсоходу је инсталирано десет научних инструментима укупне тежине 75 кг који му омогућује да обавља детаљна геолошка и геохемијска истражиања, изучава атмосферу и климу планете, тражи воду и њене трагове и органске материје, као и да утврди да ли је икада Марс био погодан за живот и да ли има основе став да је та планета сада погодна за живот.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари