Астрономи успели да сниме „испљувак” црне рупе у галаксији М87

ОТКРИЋЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ ГРУПЕ НАУЧНИКА ПОД РУКОВОДСТВОМ ШЕПАРДА ДЕЛЕМАНА ИЗ САД

  • Научници су успели да фотографишу не само „реп” џета који излази из црне рупе, већ и његову „основицу” захваљујући високој резолуцији инерферометра – 40 микросекунди лука или 0,6 светлосних година по пикселу слике

         СУПЕРВЕЛИКЕ црне рупе постоје у центру практично сваке галаксије.

         За разлику од црних рупа које настају када звезда доживи колапс, маса супервеликих је неколико милијарди пута већа од Сунчеве. Оне понекад гутају звезде, друга небеска тела и гас и у виду џетова – снопова загрејане плазме које избацују уназад - крећу се брзином која је приближна брзини светлости.

         Постојање џетова не изазива сумњу, мада досад нису директно довођени у везу са црним рупама.

         Интернационална група астронома под руководством Шепарда Делемана са опсерваторије Haystack у граду Вестфорд (САД) убедљиво је демонстрирала да џетови стварно настају захваљујући супервеликим црним рупама. А то је утврдила проучавајући језгро галаксије М87 помоћу радиотелескопа Event Horizon.

         Супервелика елиптична галаксија М87 смештена је у сазвежђу Девице и од нас је удаљена око 54 милиона година. У њој се налази супервелика црна рупа која има 6,6 млрд Сунчеве масе у свом центру и донедавно је сматрана најтежим објектом те врсте док јој рекорд није узела „супертешка” галаксија NGC 3842 и NGC 4889 чија је маса 9,7 и 27 милијарди масе Сунца.

         Гигантска маса црне рупе у центру М87 и њен релативно „добар” положај за посматрење са Земље омогућили су научницима да добију веома прецизне снимке помоћу суперквалитетних радиотелескопа који су обједињених у (VLBI) Event Horizon.

         Научници су успели да виде не само „реп” џета који излази из црне рупе, већ и његову `основицу` захваљујући високој резолуцији инерферометра – 40 микросекунди лука или 0,6 светлосних година по пикселу слике.

         Испоставило се да џетови настају на 5,5 радијуса удаљености по Шварцшилду од црне рупе и да представљају веома танак сноп материје у тој тачки. Његова основа се налази директно у центру црне рупе што потврђује улогу тих објеката у настајању џетова.

         Делеман и његове колеге планирају да наставе посматрање галаксије М87.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари