Амерички физичари објавили постојање „Божје честице”, исто ће учинити и ЦЕРН

„ХИГСОВ БОЗОН” - КОЈИ МОЖЕ ОБЈАСНИТИ ПОСТАНАК ВАСЕЉЕНЕ - ДОСАД ЈЕ ПОСТОЈАО САМО ТЕОРИЈСКИ

Контролна соба Великог хадронског сударача, ЦЕРН

  • Физичари америчке Националне лабораторије „Ферми”, која се налази недалеко од Чикага, објавили су да су дошли до `досад најубедљивијих доказа постојања бозона Хигса`
  • ЦЕРН-овци за 3. јули сазвали конференцију за новинаре у Швајцарској на коју су позвали пет водећих физичара, укључујући професора Петера Хигса по којем је честица названа. Позив Хигсу један је од разлога што светска научна заједница очекује да ће и ЦЕРН објавити откриће Божје честице
  • ЦЕРН је настојао да оба његова тима потврде постојање Хигсовог бозона са сигурношћу од пет сигми, односно 99.99995 посто
  • Божја честица заправо је оно што субатомским честицама даје масу и стога је физичари сматрају кључем за разумевање свемира. Без масе, субатомске честице не би се могле спојити у атоме који чине све у свемиру, већ би само летеле наоколо брзином светлости

         АМЕРИКАНЦИ су тријумфално објавили: да су дошли до „убедљивих доказа да постоји Хигсов бозон” – елементарна честица коју многи физичари називају и „Божјом честицом” јер њено постојање може разоткрити једну од главних тајни настанка Васељене.

         „Хигсов бозон” је досад постојао само теоријски, а о свом фантастичном открићу објавили су физичари америчке Националне лабораторије „Ферми” која се налази недалеко од Чикага. Додуше, објавили су да су дошли до „досад најубедљивијих доказа постојања бозона Хигса”.

         Што је посебно симптоматично, огласили су се само дан и по пре него што ће, највероватније, то исто обнародовати европски физичари из  Европског центра за нуклеарна истраживања (CERN) који за „Божјом честицом” трагају пуних 48 година.

         Јер, ЦЕРН-овци су за 3. јули сазвали конференцију за новинаре у Швајцарској на коју су позвали пет водећих физичара, укључујући професора Питера Хигса по којем је честица названа. Позив Хигсу један је од разлога што светска научна заједница очекује да ће и ЦЕРН објавити откриће Божје честице.

Питер Хигс

         С нестрпљењем се ишчекује хоће ли истраживачи који су изводили експерименте у Великом хадронском сударачу (ЛХЦ) објавити да је постојање Хигсовог бозона потврђено с 99.99-процентном сигурношћу, са тзв. извесношћу од четири сигме.

         На открићу Божје честице паралелно раде два ЦЕРН-ова истраживачка тима, који своје експерименте изводе у тајности један од другог и сада се мисли да су оба независно дошла до истог резултата.

         ЦЕРН жели да оба тима потврде постојање Хигсовог бозона са сигурношћу од пет сигми, односно 99.99995 посто, што говори о значају резултата експеримента с овом неухватљивом честицом.

         Божја честица заправо је оно што субатомским честицама даје масу и стога је физичари сматрају кључем за разумевање свемира. Без масе, субатомске честице не би се могле спојити у атоме који чине све у свемиру, већ би само летеле наоколо брзином светлости.

         Стога су у ЛХЦ-у створени услови за које се сматра да су постојали делић секунде након Великог праска. Сударач се налази у тунелу испод границе Швајцарске и Француске, а функционише тако што судара снопове протона са субатомским честицама при брзини која готово достиже брзину светлости.

         Према теорији, у сваком билиону судара требало би да настанњ свега неколико Хигсових бозона пре него што се готово одмах распадну. Њихово распадање оставило би траг који би се очитао као велики скок на графовима који прате кретања честица.

         Али, иако је у ЛХЦ-у створено 1.600 билиона судара, мање од 300 пута се појавило нешто за шта се верује да би могао бити Хигсов бозон .

         Ако буду објављени резултати какве очекују физичари, биће то једно од најважнијих открића данашњице. ЦЕРН је у априлу већ постигао изванредан успех премашивши светски рекорд у енергији произведеној сударом честица с 8 Тев (тераелектронволти) у ЛХЦ-у, сударом двају протонских снопова од 4 ТеВ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари