Физичари све уверенији да кваркови могу ослобађати 10 пута више енергије од нуклеарних реакција

КАРЛИНЕР И РОЗНЕР УВЕРЕНИ ДА У СВЕМИРУ МОРА ПОСТОЈАТИ „ЕГЗОТИЧНА МАТЕРИЈА“

  • Физичар са универзитета „Вашингтон“ у Сијетлу - Гералд МИЛЕР: „Судари тетракваркова - по последњим прорачунима - треба да ослобађају око 200 MeV енергије, што је приближно 10 пута више него што се ослобађа за време термонуклеарних реакција. Данас такви „судари“ не могу да буду искоришћени јер честице у којима се таква енергија може ослобађати трају веома кратко“

        ФИЗИЧАРИ су наишли на „прве наговештаје“ да се субатомске честице кваркови могу међусобно спајати и притом ослобађати десетине пута више енергије него што је ослобађају реакције које се догађају унутар звезда - открива се у чланку објављеном у научном часопису Nature.

        Физичар са универзитета „Вашингтон“ у Сијетлу - Гералд Милер - поводом овога открића је изјавио:

        „Судари тетракваркова - по последњим прорачунима - треба да ослобађају око 200 MeV енергије, што је приближно 10 пута више него што се ослобађа за време термонуклеарних реакција. Данас такви „судари“ не могу да буду искоришћени јер честице у којима се таква енергија може ослобађати трају веома кратко. Али, ствари ускоро не морају тако стајати“.

        Милер је на исту тему додао:

        „Сада је постало јасно да је могуће постојање стабилне егзотичне материје коју би чинили „предивни“ кваркови“.“

        Физика данас сматра да неутрони и друге „тешке честице“ у себи садрже по три кварка, а њихова „мања браћа“ - мезони - по два. Односно: кварк и антикварк, што је база антиматерије.

        Неки физичари већ тврде да могу постојати елементарне честице са по четири кварка, па чак и од пет. Нимало случајно.

        У последње време су открили наговештаје да такве честице - такозвани тетракваркови -заиста постоје. „Трагови“ њиховог постојања откривени су у Великом хадронском колајдеру и у Теватрону.

        Та сазнања су - заједно са открићем егзотичног кси-бариона (тешке честице са двоструким позитивним наелектрисањем) - навела Марека Карлинера (Marek Karliner) и Џонатана Рознера (Jonathan Rosner), физичаре-теоретичаре са универзитета Тел-Авива и Чикага, да истраже како се појављују такве честице и захваљујући чему су веома дуго стабилне.

        И, дошли су до закључка да се тетракваркови и кси-бариони формирају услед судара - лаких и нестабилних - честица.

        Тај процес је, по њиховој теорији, веома налик на термонуклеарне реакције унутар Сунца и других звезда унутар којих се водоник, хелијум и други лаки елементи стално сударају и обједињују у теже елементе као што су кисеоник, литијум, угљеник и гвожђе.

        По њиховом: што су кваркови тежи - то се ослобађа више енергије за време термо-реакција међу кварковима.

        Ово откриће засад нема ни војну примену.

        Карлинер и Рознер су уверени да су свемиру мора постојати егзотична, али стабилна материја потпуно сачињена о b-кваркова или других тешких субатомских честица.

        Наглашавају да откриће те материје може потпуно преокренути савремену теорију о рођењу Космоса и његовој еволуцији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари