Financial Times: Google направио квантни процесор вишеструко моћнији од свих суперкомпјутера

ЗА 3 МИНУТА И 20 СЕКУНДИ ОБАВИО ОПЕРАЦИЈЕ ЗА КОЈЕ БИ „САМИТУ“ БИЛО ПОТРЕБНО 10.000 ГОДИНА

* Нови процесор засад може истовремено обављати „само један технички прорачун“, па ће проћи још године пре него што квантни компјутери буду у стању да „решавају практичне задатке“

_______________________________________________________________

        АМЕРИЧКА компанија Google објавила је да ради на најмоћнијем у свету квантном компјуеру чије ће могућности увелико надмашивати могућности најсавременијих савремених суперкомпјутера.

        Британски лист Financial Times, који наглашава да је имао увид у приказ извештаја Google који се накратко био појавио на сајту NASA, преноси да амерички интернет-гигант тврди да је направио процесор који је у стању да за 3 минута и 20 секунди обави рачунске операције за које би „Самиту“, најмоћнијем компјутеру америчке фирме IBM, било потребно око 10 хиљада година.

        Financial Times је из истог приказа цитирао ове речи:

        „Остварили смо суштинско убрзавање у односу на све познате класичне алгоритме. Обазбеђује га квантна супериорност која ће означити појаву толико чекане нове рачунарске парадигме. Колико нам је познато, наш експеримент је прва рачунарска операција која може бити реализована искључиво на квантном процесору“.

        Британски лист наводи да нови процесор засад може истовремено обављати „само један технички прорачун“, па ће проћи још године пре него што квантни компјутери буду у стању да „решавају практичне задатке“.

        Упркос томе, у Google своје достигнуће називају „важном етапом на путу ка масовном коришћењу квантних рачунарских процеса“.

        Financial Times посебно указује да сви прототипови квантних компјутера засад могу да праве прорачуне једино по шемама за традиционалне компјутере једино – брже.

        У догледно време квантни компјутери могу изаћи изван оквира класичне физике, а то ће могућности компјутера вишеструко увећати.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари