Експлозије две супернове довеле до изумирања 58 одсто свих сисара

ДОГОДИЛЕ СУ СЕ ПРЕ ДВА И ПО МИЛИОНА И ПРЕ ОСАМ МИЛИОНА ГОДИНА

  • Догодиле су се на удаљености 150-300 светлосних година од наше Земље, па то није било фатално близу, али је наша планета ипак изгубила трећину озонског омотача

        ЕКСПЛОЗИЈЕ две супернове изазвале су масовно изумирање животиња на Земљи пре два и по милиона и пре осам милиона година – објавио је амерички астроном Брајан Томас у часопису Astrobiology.

        Томас предаје на Универзитету „Вошберн“, а своју тврдњу образлаже овако:

        „Те експлозије су се догодиле на растојању 150-300 светлосних година од наше планете и зато није дошло до изумирања свега живог. Земљина атмосфера је изгубила приближно трећину свог озонског слоја, што је довело до наглог повећања броја мутација. Живот на Земљи се нагло изменио, нарочито на територији Африке, где су шуме почеле да уступају место саванама“.

        Астрономи су пре две године објавили да су нашли необориве доказе да су Земља, а сигурно и друге планете Сунчевог система, биле пре 2,5 милион и 8 милиона година биле „бомбардоване“ зрацима прилично блиских супернових.

        Трагове њихових експлозија у космосу је открио сателит ACE, а нађени су и на дну океана и у седиментима које је научницима обезбедила експедиција „Аполон“.

        По Томасовим прорачунима, концентрација озона након експлозија је током првих 300 година након њих опадала 20-40 одсто и остајала на том нивоу можда и неколико хиљада година након смрти двеју звезда.

        Због тога се два до три пута појачало ултраљубичасто зрачење површине Земље. То је неједнако утицало на биљке и животиње.

        Алге и „претке“ данашњих житарица није ни дотакло, али су многе и биљке и животиње изумрле. Нарочито на крајњем северу.

        Томас процењује да је тада нестало око 58 одсто свих ондашњих сисара...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари