Египатски археолог Захи Хавас тврди да „велика празнина“ унутар Кеопсове пирамиде није откриће

ЈАПАНАЦ МОРИШИМА ТВРДИ ДА ЈЕСТЕ И ДА ЈЕ ЊЕГОВ ТИМ ОТКРИО ТАЈНУ СТАРУ 4.500 ГОДИНА

Захи Хавас

        ЕГИПАТСКИ археолог Захи Хавас, супервизор међународног пројекта за проучавање унутрашњости пирамида, критиковао је данас објаву о постојању огромне шупљине у Кеопсовој пирамиди, рекавши да се не ради о „открићу“.

        Научници из пројекта „СкенПирамидс“ (ScanPyramids) у четвртак су у оквиру истраживања открили шупљину „велике као авион са 200 седишта, у срцу“ Кеопсове пирамиде, високе 139 а широке 230 метара, која се налази на платоу Гизе близу Каира.

        Хавас је потврдио да се пре два месеца састао са руководиоцима пројекта који су га упознали са својим закључцима. „Рекли смо им да се не ради о открићу“, рекао је он.

        „Пирамида је пуна шупљина али то не значи да се ради о тајним одајама или да су то нова открића“, рекао је Хавас, који је шеф научног комитета који надгледа пројекат „СкенПирамидс“.

        „Научна екипа не треба да жури (...) и користи промотивне изразе попут открића или шупљина величине авиона. Рад треба да се настави у етапама и треба разговарати пре сваке објаве“, рекао је јуче генерални секретар владине комисије за антиквитете Мустафа Вазири.

        Један од аутора објављене студије, Кунихиро Моришима са јапанског универзитета Нагоја, рекао је да „за ту шупљину до сада нико није знао, откако је пирамида изграђена пре 4.500 година“.

        Шупљину неки научници називају „велика празнина“, а она је дуга најмање 30 метара и има сличне особине као Велика галерија, највећа откривена одаја у пирамиди.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари