Далај-лама пристао на научну проверу: да ли човек сазнање наслеђује из „ранијих живота“

СРЕО СЕ СА РУСКИМ НАУЧНИЦИМА У ЊУ ДЕЛХИЈУ И ДОГОВОРИО О ЕКСПЕРИМЕНТУ

Далај-лама

  • Дописни члан Руске академије наука - неуробиолог Константин АНОХИН: „Ако буде научно, експериментално доказан макар у једном случају пренос свести, памћења и знања из претходног живота постаће неминовно преиспитивање самих основа савремене науке. Мислим да то никада неће бити доказано и да се у овом случају ризику излаже будизам“

Пише: Олга ЛИПИЧ

        НАУЧНИЦИ из Русије размотрили са колегама-будистима, које је предводио Далај-лама могућност извођења експеримента који би потврдио или оповргао учење прошлим животима.

        Руски научници који се баве истраживањем људског мозга, филозофијом и психологијом срели су се са Далај-ламом у Њу Делхију

        Дописни члан Руске академије наука - неуробиолог Константин Анохин - поводом договореног је рекао:

        „Кључна теза будистичке филозофије је да једино сазнање (свест) може породити сазнање. То може водити у слепу улицу, али отвара питање: када се сазнање у индивидуалном развоју реално појављује од момента оплодње јајне ћелије? Будизам тврди да сазнање (свест) долази из претходног живота. То је јако предвиђање. Ово подразумева непрекидност свести и пренос ранијих искустава на нови организам“.

Константин Анохин са Далај-ламом у Њу Делхију

        Анохин наглашава да је будизам спреман да ово буде научно проверено и да је Далај-лама чак рекао да је то „неопходно“.

        „Ако буде научно, експериментално доказан макар у једном случају пренос свести, памћења и знања из претходног живота - уверен је Анохин - постаће неминовно преиспитивање самих основа савремене науке“.

        Анохин у своје име истиче: „Мислим да то никада неће бити доказано и да се у овом случају ризику излаже будизам“.

        Далај-лама је руским научницима испричао да је канадско-амерички професор Јан Стивенсон регистровао „мноштво случајева да су деца причала о својим успоменама из прошлих живота“:

        „Сам сам видео такве две девојчице у Индији. Срео сам се са обема - рекао им је Далај-лама - и уверио се да се оне јасно сећају својих ранијих живота. Родитељи једне од њих су кћерку одвезли на место где је живела у претходном животу и - она је препознала своју собу. Један дечак са Тибета је тврдио да је раније живео у Индији. Родитељи су га одвели на југ Индије, а он их је одвео у један будистички манастир и до собе у којој је некада живео. Затим показао на једну кутију и рекао да су у њој наочари. Тако је и било. То је загонетно“.

        Засад нико не зна како извести експеримент који би све поставио на место.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари