CERN добио нови убрзавач протона који може открити тајне тамне материје и антиматерије

ЧИНИ ГА СЕДАМ УБРЗАВАЈУЋИХ МОДУЛА СА ПО ТРИ ВИСОКОФРЕКВЕНТНА РЕЗОНАТОРА

  • Новоотворени Linac4 је линијски убрзавач протона који треба да у наредних 5-7 година „продуктивност“ сударачу (колајдеру) повећа чак десет пута
  • У њему ће долазити до убрзавања тзв. интензивних „снопова“ негативних јона водоника до енергије 160 MeV и удвостручити неке могућности колајдера и његову брзину прикупљања експерименатлних података

       НАУЧНИЦИ Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN) представили су данас нови акцелератор честица што је кључни корак у прибављању веће количине података који треба да објасне многе мистерије универзума.

       Научници су објавили да је завршен Linac4, безмало 90 метара дугачка подземна машина која је била грађена готово 10 година и која ће испаљивати протонске зраке за многе експерименте.

       Linac4 је највећи акцелератор који је CERN развио од покретања Великог хадронског сударача 2008.

       Велики хадронски сударач је пре пет година помогао у потврђивању постојања Хигсовог бозона.

       Генерална директорка CERN-а Фабиола Ђаноти рекла је да је нови акцелератор први од кључних елемената у вишегодишњем програму да се „потенцијал експеримената у сударачу за откривање нових ствари у физици и детаљније мерење особина Хигсових честица“.

       Linac4 је линијски убрзавач протона који наредних година треба да у наредних 5-7 година „продуктивност“ сударачу (колајдеру) повећа чак десет пута.

       У суштини, протони ће пролазити кроз целу каскаду акцелератора пре него што уђу у сам колајдер.

       Први степен је Линац 2 који је профункционисао пре 40 година, а има енергију протона 50 MeV. Linac4 је и направљен да му буде замена.

       У њему ће долазити до убрзавања тзв. интензивних „снопова“ негативних јона водоника до енергије 160 MeV и удвостручити неке могућности колајдера и његову брзину прикупљања експерименталних података.

       Linac4 је тако назван јер има четири секције (каскаде) за убрзавање са различитим типовима „убрзавајућих структура“ подешених за различите дијапазоне енергије.

       Цела структура је сложенија јер је чини седам убрзавајућих модула од којих сваки садржи по три убрзавајућа високофреквентна резонатора са по двема „пролазним цевима“.

       Велики хадронски колајдер био је заустављен 2013-те ради модернизације, а поново је покренут у априлу 2015-те године.

       Отада може да обезбеђује енергију сударања снопова протона до 13 TeV.

       То ће - како се надају научници који га „опслужују“ - омогућити изучавање тамне материје, антиматерије и кварк-плазме.

       Факти - Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари