Британски и амерички научници: Роботи ће до 2031. заменити продавце, а књижевнике до 2049.

ТВРДЕ И ДА ЋЕ ВЕЋ КРОЗ 7 ГОДИНА БИТИ БОЉИ ПРЕВОДИОЦИ ОД ЉУДИ, А ХИРУРГЕ ЗАМЕНИТИ ДО 2053.

Грег Корадо

  • Постоје и они који на све гледају друкчије. Грег КОРАДО, водећи програмер пројекта Google Brain: „Идеје које оперишу са стварањем `вештачког човека` имају корен или у научној фантастици или у филозофији. Замена човека роботима није реална. Вештачка интелигенција не може саму себе подићи на виши ниво. То може само човек. Зато је најпаметније да се прави вештачка интелигенција која ће допуњавати наш разум и ширити наш могућности, а не покушавати да копира људски мозак”   

          НАУЧНИЦИ из британског Института будућности човечанства, који је део Оксфордског универзитета, заједно са катедром за политичке науке Јелског универзитета (САД), иступили су са прогнозом: када се вештачка интелигенција превазићи могућности људског разума.

          Резултате њихових истраживања објавио је часописNew Scientist, Британци и Американци су уверени да ће вештачка интелигенција већ 2024. боље преводити текстове са једног језика на други него људи.

          „Средњошколске саставе” боље ће писати око 2026-те, а потпуно заменити возаче камиона – до 2027-ме

          Прогнозрају такође да ће „паметни роботи” до 2031-ве заменити продваце, а писце белетристике до половине века!

          Хирурзи ће наводно постати непотребни до 2053-ће.

          Генерална прогноза гласи: вештачка интелигенција ће, са вероватноћом од 50 одсто, човека заменити кроз 45 година, а за 120 година ће преузети „све могуће радне позиције”.

          Британско-амерички тим научника је ове прогнозе извео анкетирајучи 352 стручњака за вештачку интелигенцију.

          Иначе, указао је да азијски експерти за „паметне роботе” тврде да ће човек „капитулирати” већ кроз 30 година, а да северноамерички верују да ће до тога доћи кроз 74 године.

          Постоје, међутим, експерти који на све ово гледају друкчије и – мање драматично. Један о њих је Грег Корадо, водећи програмер пројекта Google Brain. Јер, он сматра да човечанству не прети никаква „побуна робота” и да се у догледно време неће појавити роб оти који ће бити потпуна копија човека или га надмашивати на плану интелигенције:

          „Многи људи уопште не разумеју због чега уопште постоји вештачки разум. Такви мисле да стварамо машине сличне људима. Ја то потпуно одбацујем и указујем да не радимо на вештачкој интелигенцији да би заменила човека већ да би допуњавала наше могућности”.

          Корадо посебно наглашава:

          „Идеје које оперишу са стварањем `вештачког човека` имају корен или у научној фантастици или у филозофији. Замена човека роботима није реална. Вештачка интелигенција не може саму себе подићи на виши ниво. То може само човек. Зато је најпаметније да се прави вештачка интелигенција која ће допуњавати наш разум и ширити наш могућности, а не покушавати да копира људски мозак”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари