Британци праве аутомобиле и електране на течни ваздух

КОМПАНИЈА „ХЕЈВЈУ ПАУЕР СТОРИЏ“ ВЕЋ САГРАДИЛА

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНУ ФАБРИКУ НА ЈУГОИСТОКУ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

  • Аутор пројекта аутомобила на течни ваздух, Питер Дирман, открива: „Возим по граду брзином од 60 км на час. Чини ми се да се може кретати и брже, али то још нисам проверио на отвореном простору“

        ТЕЧНИ ваздух се може користити као гориво за аутомобиле и електране - закључили су британски научници из Института за машинско инжењерство.

       Уз тврдњу: да „ново гориво“ може да конкурише електирчним акумулаторима и фосилним горивима као стабилан извор енергије.

       Према речима британских истраживача, обичан ваздух не садржи водену пару и угљен-моноксид, а може да акумулира енергију у течном стању чак и ако се охлади до 190 степени Целзијевих. Када се „гориво будућности“ угреје под дејством окружења оно се нагло претвара у гасовито стање. При том се ослобађа енергија која - стварајући висок притисак - може да покрене клипне моторе или турбине електрогенератора.

       Како јавља ВВС, компанија „Хејвју пауер сториџ“ саградила је експерименталну фабрику према пројекту овог Института недалеко од електране у месту Слау, на југо-истоку Велике Британије. Фабрика користи енергију која се производи у електрани да би усисавала ваздух из околине у специјалне хладњаче-компресоре који га претварају у течно стање и шаљу у складиште које је термички изоловано.

       Када локални становници буду имали проблема са снабдевањем енергијом, локална администрација ће искористити тај резервни ресурс да би турбине електране ставила у погон.

       Како тврди шеф пројекта Гарета Брета, фабрика може да обезбеди електричну енергију за 6.000 породица. А коришћење „ваздушне“ електране омогућиће влади да уштеди до 10 милијарди фунти стерлинга (16,1 млрд долара).

       Аутор пројекта нове технологије за коришћење течног ваздуха, истраживач иноватор Питер Дирман учествује у пилот пројекту за аутомобиле који раде на течни ваздух.

       „Возим по граду брзином од 60 км на час. Чини ми се да се може кретати и брже, али то још нисам проверио на отвореном простору“ - рекао је Дирман о чудо-ауту.

       Осим тога, проналазач тврди да ће цена са мотором на течни ваздух бити знатно нижа од цене електричног возила које треба стално да се пуни. Према речима Дирмана „течни ваздух има мноштво предности“. Једна од њих је што се „једноставно сипа у резервар као и обично гориво“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари