Биолози из Русије и европских земаља тврде да су открили како ћелије могу учинити бесмртним

ГЕНИ ОД КОЈИХ ЗАВИСИ ТЕЛОМЕРАЗА У ОДРАСЛОМ ОРГАНИЗМУ САДА СУ ИСКЉУЧЕНИ - ХОЋЕ ДА ИХ УКЉУЧЕ

  • Биолог Елена РОДИНА са Московског државног универзитета: „Искористићемо сазнања до којих смо већ дошли за стварање препарата који ће стимулисати и повећавати активност теломеразе и продужавати живот ћелија. Бићемо у стању и да теломеразу смањујемо тако и толико да ћелије рака лишавамо бесмртности“

        БИОЛОЗИ из Русије и европских земаља открили су како функционише „срце“ теломеразе - фермента чије укључивање у организам одраслог човека може његове ћелије учинити бесмртним - наглашава се у чланку објављеном у часопису Nucleic Acids Research.

        „Сазнања до којих смо дошли приближила су нас схватању грађе теломеразе, њеног функционисања и регулације. Искористићемо их за стварање препарата који ће стимулисати и повећавати активност теломеразе и продужавати живот ћелија. Бићемо у стању и да теломеразу смањујемо тако и толико да ћелије рака лишавамо бесмртности“ - објаснила је биолог Елена Родина са Московског државног универзитета.

        Према њеним речима, ћелије ембриона и ембрионалне матичне ћелије практично су са тачке гледишта биологије бесмртне јер под одређеним условима могу живети вечно и делити се неограничен број пута. С друге стране, ћелије у телу одраслог човека после 40-50 циклуса губе способност да се деле и улазе у фазу старења.

        Гени од којих зависи теломераза у ћелијама одраслих организама су искључени, а руски и европски научници сада раде на томе да их `принуде` да га и даље производе или да створе вештачку замену за теломеразу.

        Досадашња истраживања су показала да је то беланчевина која функционише као ксерокс: учитава молекулу РНК и копира је у ДНК будуће ћелије, а затим спаја (лепи) нове копије.

        Кључни у целом том процесу, односно теломерази је један њен сегмент који су назвали TEN.

        Претпоставља се да он игра улогу својеврсног контролора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари