Аустралијски биолози знају како да са 69 одсто тачности прогнозирају дужину људског живота

СТВОРИЛИ ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ КОЈА КОРИСТИ МАТЕМАТИКУ

И ТОМОГРАФСКЕ СНИМКЕ ОРГАНА

  • Лук Окден-Рајнера и његов тим са Универзитета Аделаиде управо „тренирају“ нову верзију неуро-мреже. На бази снимака унутрашњих органа 12.000 пацијената. И, рачунају да ће тачност њених прогноза бити додатно повећана

        АУСТРАЛИЈСКИ биолози створили су систем вештачке интелигенције који је у стању да са 69 одсто тачности прогнозира дужину људског живота.

        Како се наглашава у чланку који су објавили у часопису Scientific Reports - на основу само једне „фотографије његових органа“.

        Истовремено су навели: „Предвиђање онога што чека одређеног пацијента, крајње је важно за лекаре јер ће им помагати поузданије изаберу метод лечења и спасавања живота оболелих. Досад су прогнозе зависиле од знања, очију и искуства лекара, али ми смо одлучили да проверимо да ли за то можемо користити и дубинске неуронске мреже“.

        Водећи истраживач био је Лук Окден-Рајнер, са Универзитета Аделаиде. Он објашњава да су развој математике и повећање могућности компјутера омогућили стварање сложених неуро-мрежа система вештачке интелигенције које су у стању чак и да „креативно мисле“.

        За пример наводи да већ постоје такви компјутери који праве разлику између младежа и рака коже боље од најискуснијих дерматолога.

        Окден-Рајнер и његове колеге одлучили су да се позабаве одређивањем дужине живота преко снимака човекових унутрашњих органа добијених помоћу сложене компјутерске томографије са стотинама простих неуро-мрежа од којих свака обрађује резултате анализе које добије „главна мрежа“.

        Аустралијски биолози су - да би обучили своје компјутере - користили колекцију од неколик хиљада томографских снимака грудног коша и стомачне дупље добијених током праћења стања 40 болесника.

        Када су се уверили да њихов систем коректно, на основу таквих „фотографија“ унутрашњих органа, прогнозира дужину живота пацијената (многи су у међувремену умрли) - одлучили су да све провере на „бојном пољу“.

        Одабрали су групу од осам младих и старијих пацијената, снимили им томографски грудни кош и пратили њихово здравствено стање неколико наредних година.

        Испоставило се да „мрежа“ тачно предвиђа дужину живота 69 одсто пацијената. Односно: да је успела да предвиди ко ће од њих умрети у наредних пет година.

        Аустралијанци признају да не знају на основу чега тачно у коришћеним снимцима њихови компјутери сигнализирају колико ће ко живети.

        Окден-Рајнера и његов тим управо „тренирају“ нову верзију неуро-мреже. На бази фотографија 12.000 пацијената. И, рачунају да ће тачност њених прогноза бити додатно повећана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

draganz's picture
draganz 14:04 03.06.2017.

  • +2
Voting is closed.

Eh ti Anglosaksonci, sve znaju sta ce se desiti (poruka: mi smo gospodari vremena, a time i svega ostalog, a to nam subliminalno govori i motiv sa slike - Doctor Who: Time Lord).

Izum značajan za Švajcarce, stanovnike najuređenije zemlje, u kojoj je sve tačno i precizno, ne samo kada i šta se dešava nego i kako svaka travka u bašti raste. Ostala im samo jedna nepoznanica, kada će umreti. Ali pošto ne podnese da i ta jedna stvar bude nedefinsana, imaju najveću stopu samoubistva, jer time stvar postaje definisana, odnosno uređena. Možda ovaj izum unese mir u živote nekih od njih.

Лазар's picture
Лазар 22:24 03.06.2017.

  • +2
Voting is closed.

Верујте мени на реч. Не знају они ни где су шупљи а о дужини нечијег живота поготову. Ево ја сам сигуран да за једну опасну шупљину код њих знам: ону у глави..

Посматрач's picture
Посматрач 03:21 04.06.2017.

  • +2
Voting is closed.

Свака "циганка ми гатала на трави" може да погоди дужину живота 69%.
Шта значи 69%?
Нећу да се правим паметан, јер та вероватноћа је само пар процената већа од невероватноће.
Немам других речи.
Између осталог, у вероватноћи исту тежину имају и 1% и 99%. И једно и друго може да се догоди.
Теорија вероватноће ће постојати заувек, свуда и бесконачно у будућност.
Човек не може да схвати нити дохвати ништа што је апсолутно.
Реч апсолутно је исте категорије као и реч бесконачност.
Тако ја бар разумем неке ствари из те теорије.
Шта би људи прихватили као вероватноћу дужине живота? Коју врсту научног предвиђања?
Практично - ништа, све док народ има више могућности и искуства.
А у процени дужине живота, има га од старта до данас.
Наука нема то искуство, иако има могућности, које се ипак на крају своде на чисту математику!
Не верујем да се живот може математички предвидети.

Додај коментар