Аустралијски биолози знају како да са 69 одсто тачности прогнозирају дужину људског живота

СТВОРИЛИ ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ КОЈА КОРИСТИ МАТЕМАТИКУ

И ТОМОГРАФСКЕ СНИМКЕ ОРГАНА

  • Лук Окден-Рајнера и његов тим са Универзитета Аделаиде управо „тренирају“ нову верзију неуро-мреже. На бази снимака унутрашњих органа 12.000 пацијената. И, рачунају да ће тачност њених прогноза бити додатно повећана

        АУСТРАЛИЈСКИ биолози створили су систем вештачке интелигенције који је у стању да са 69 одсто тачности прогнозира дужину људског живота.

        Како се наглашава у чланку који су објавили у часопису Scientific Reports - на основу само једне „фотографије његових органа“.

        Истовремено су навели: „Предвиђање онога што чека одређеног пацијента, крајње је важно за лекаре јер ће им помагати поузданије изаберу метод лечења и спасавања живота оболелих. Досад су прогнозе зависиле од знања, очију и искуства лекара, али ми смо одлучили да проверимо да ли за то можемо користити и дубинске неуронске мреже“.

        Водећи истраживач био је Лук Окден-Рајнер, са Универзитета Аделаиде. Он објашњава да су развој математике и повећање могућности компјутера омогућили стварање сложених неуро-мрежа система вештачке интелигенције које су у стању чак и да „креативно мисле“.

        За пример наводи да већ постоје такви компјутери који праве разлику између младежа и рака коже боље од најискуснијих дерматолога.

        Окден-Рајнер и његове колеге одлучили су да се позабаве одређивањем дужине живота преко снимака човекових унутрашњих органа добијених помоћу сложене компјутерске томографије са стотинама простих неуро-мрежа од којих свака обрађује резултате анализе које добије „главна мрежа“.

        Аустралијски биолози су - да би обучили своје компјутере - користили колекцију од неколик хиљада томографских снимака грудног коша и стомачне дупље добијених током праћења стања 40 болесника.

        Када су се уверили да њихов систем коректно, на основу таквих „фотографија“ унутрашњих органа, прогнозира дужину живота пацијената (многи су у међувремену умрли) - одлучили су да све провере на „бојном пољу“.

        Одабрали су групу од осам младих и старијих пацијената, снимили им томографски грудни кош и пратили њихово здравствено стање неколико наредних година.

        Испоставило се да „мрежа“ тачно предвиђа дужину живота 69 одсто пацијената. Односно: да је успела да предвиди ко ће од њих умрети у наредних пет година.

        Аустралијанци признају да не знају на основу чега тачно у коришћеним снимцима њихови компјутери сигнализирају колико ће ко живети.

        Окден-Рајнера и његов тим управо „тренирају“ нову верзију неуро-мреже. На бази фотографија 12.000 пацијената. И, рачунају да ће тачност њених прогноза бити додатно повећана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари