Американцима ће ускоро компјутер бити шеф

НАУЧНИЦИ ИЗ МАСАЧУСЕТСА НАПРАВИЛИ ПРОГРАМ AUTOMAN

КОЈИ ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ РАД У КАНЦЕЛАРИЈАМА И ФИРМАМА

  • Боље да ми шеф буде компјутер него хуља - изјавио творац програма, компјутерски стручњак Данијел Бероуи

        АМЕРИЧКИ научници са Масачусетског универзитета, који по рејтингу улази у прву десетку високошколских установа САД, пројектовао је потпуно аутоматизовани програм AutoMan, који ће временом преузети читаву организацију рада у канцеларијама и компанијама, објавио је New Scientist.

       „Боље да ми шеф буде компјутер него хуља“ - изјавио је проналазач овог програма, компјутерски стручњак Данијел Бероуи. Његов ноу хау је представљен на конференцији OOPSLA у граду Тунис у САД.

       Без обзира што се све време вештачка интелигенција усавршава, компјутер ипак неће моћи да решава неке задатке који су својствени људском разуму. На пример, да тачно преведе фразу са страног језика. Управо за то и постоје краудсорсинг платформе као што је Amazon Mechanical Turk.

       AutoMan ће бити у стању да подели задатке сличним сервисима, као и да прима или одбија њихов рад и врши исплате.

       „Људима ће остати интересантан, стваралачки и занимљиви део радног процеса - признаје и Бероуи.

       „Компјутер ће обављати прљаве и црне послове“. Научници се надају да ће систем направити веома популарни „краудсорсинг“ - принцип рада који вршити поделу обавеза великом броју извршилаца широм света.

       Бероуи је изајво да ће људи који раде удаљени једни од других, уз аутоматизацију процеса рада, под диригентском палицом оваквог компјутерског шефа чинити велики профитабилни сектор који ће сервисирати светску економију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари