Амерички научници: лаке цигарете изазивају посебно агресивни рак плућа

УТВРДИЛИ ТАКОЂЕ ДА СУ „ЕЛЕКТРИЧНЕ ЦИГАРЕТЕ“ ЈЕДНАКО ОПАСНЕ КАО ОБИЧНЕ

  • Питер ШИЛДС са универзитета америчке државе Охајо: „Дуванске компаније поново су обмануле и лекаре и пушаче које су навеле да поверују да су такве цигарете безбедније по здравље. Резултати до којих смо дошли показују, напротив, да постоји несумњива веза између вентилационих рупица у филтерима лаких цигарета и епидемије аденокарцинома током последње две деценије“
  • Шилдс и његове колеге траже хитну забрану филтера лаких цигарета и упозоравају: „Филтер мења начин сагоревања дувана и обогаћује његов дим канцерогенима, а пушачи пуше дуже и чешће што диму омогућава да продире и у дубину плућа где обично и настаје аденокарцином“

        НАУЧНИЦИ су утврдили и упозоравају: данас веома популарне лаке цигарете нарочито су опасне јер изазивају један од неагресивних видова рака плућа - аденокарцином.

        Своје упозорење су објавили у часопису Journal of the National Cancer Institute.

                Такозване лаке цигарете се од обичних разликују по томе што у њиховим филтерима постоје рупице које - како тврде њихови произвођачи - чисте дим од смоле, никотина и других канцерогена и онемогућавају њихово продирање у плућа. Кроз те рупице наводно у дувански дим улази и ваздух и тако и њега чини мање опасним.

        Питер Шилдс (Peter Shields) са универзитета америчке државе Охајо, који се налази у Коламбусу, међутим наглашава:

        „Дуванске компаније поново су обмануле и лекаре и пушаче које су навеле да поверују да су такве цигарете безбедније по здравље. Резултати до којих смо дошли показују, напротив, да постоји несумњива веза између тих вентилационих рупица у филтерима лаких цигарета и епидемије аденокарцинома током последње две деценије“.

        Истраживање Шилдса и његових колега открило је тенденцију: због смањења количине смоле и других штетних материја у дуванском диму - постепено су узмицале све болести повезане са пушењем. Само, то није утицало на појаву и развој аденокарцинома, а узрок су постале - лаке цигарете.

        Шилдс указује: „Филтер мења начин сагоревања дувана и обогаћује његов дим канцерогенима, а пушачи пуше дуже и чешће што диму омогућава да продире и у дубину плућа где обично и настаје аденокарцином“.

        Шилдс звони на узбуну да такви филтери морају бити потпуно забрањени, а пушачи алармирани какву опасност по њих представљају лаке цигарете.

        Можда је једнако важно што су онколози у САД утврдили да дим електричних цигарета и састојци течности којима су напуњене, садрже најмање онолико канцерогена колико их има у дуванском диму. Такође: да једнако активно убијају ћелије плућа и других органа.

        Како је објавио часопис Oral Oncology, ово су показали експерименти у лабораторији у Сан-Дијего. Тачније, опасним су се показале „електричне“ и без никотина и са малим дозама. И једне и друге су „масовно таманиле ћелије плућа“. Са небитном разликом што је при „пушењу“ празних погибија била нешто мања.

        Ванг-Родригез је објаснила да дим таквих цигарета садржи, формалдехид и различите ароматичне додатке попут диацетила, који имају јак канцерогени ефекат. Јер, њихово дејство доводи до оштећења ДНК ћелија и активирања апоптозе - програма њиховог самоуништења.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари