Амерички лекари први пут животно угроженог пацијента – да би га спасили – увели у стање анабиозе

 СВУ КРВ СУ МУ ЗАМЕНИЛИ ФИЗИОЛОШКИМ РАСТВОРОМ ОХЛАЂЕНИМ БЕЗМАЛО ДО НУЛЕ

* То доводи до практично потпуног престанка рада мозга. Тада пацијента постављају на операциони сто. А хирург добија два сата да обави свој посао

* Кад га заврши, пацијенту враћају `нормалну температуру` тела и покушавају да му покрену рад срца

__________________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ лекари су успешно извели експеримент са увођењем човека у стање анабиозе.

        New Scientist је објавио да је то урадио тиме Семјуела Тишермана са Медицинског факултета Универзитета Мериленда у Балтимору. Најмање са једним пацијентом који је претходно задобио повреде опасне по живот.

        Тишерман се одлучио на такав подухват зато што пацијенти у том стању – са ранама од ватреног или хладног оружја - имају мале шансе да преживе због превеликог губитка крви и смрти мозга.

        Пацијенти у том стању су најчешће умирали због губитка више од половине крви па лекари нису стизали да им пруже потребну помоћ. Јер, за то су имали највише пет минута.

        Тишерман и његов тим тело таквих пацијаната прво расхлађују до 10-15 степени Целзијуса. Помоћу потпуне замене крви физиолошким раствором охлађеним безмало до нуле.

Семјуел Тишерман

        То доводи до практично потпуног престанка мозга. Тада пацијента постављају на операциони сто.

        Хирургу то даје два сата да обави свој посао.       

        После извршене операције, пацијенту враћају `нормалну температуру` тела и покушају да му покрену рад срца.

        Тишерман планира да изведе десет таквих операција и да њихове резултате упореди са оним што се догађало са десет других пацијената којима се догодило нешто слично.

        Америчке медицинске власти већ су му дале дозволу за `експеримент`, уз наглашавање да Тишерману за операције није потребан пристанак пацијената јер су животно угрожени.

        При анабиози, снижавањем температуре тела и мозга, заустављају се све хемијске реакције у ћелијама, па им је потребно осетно мање кисеоника.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари