Америчка Централна команда због Ирана од Пентагона затражила хитна појачања

ОБАВЕСТИЛА СВОЈ ВОЈНИ И ДРЖАВНИ ВРХ ДА СЕ ИРАН СПРЕМА ЗА НАПАД НА АМЕРИЧКЕ СНАГЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

"Абрахам Линколн" са својим јатом

* Према „обалама Ирана“ већ плови носач авиона „Абрахам Линколн“ (са пратећом групом ударних ратних бродова), а стратешки бомбардери В-52 само што нису полетели

* Утицајни немачки лист Frankfurter Allgemeine довео у сумњу способност САД да испред обала Ирана „пројицирају силу помоћу носача авиона“

____________________________________________________________________________

         CENTKOM – америчка Централна команда у чијој надлежности су и све операције нас Блиском истоку – затражила је од војног врха САД да јој хитно пошаље појачања.

         Уз образложење да располаже „очевидним доказима да Иран и његове марионетске снаге спремају могуће нападе на америчке војне снаге у региону“.

         У Вашионгтону је одмах донета одлука да сње на Блиски исток упуте стратешки бомбардери В-52.

         Њихов задатак је дефинисан овако: „Заштита снага и интереса САД у региону и осујећивање сваке могуће агресије“.

         CENTKOM  је накнадно објавио да Техеран и његове „марионете“ наводно спремају ударе на копну и на мору“.

         Пре В-52, Сједињене Државе су – како је открио Џон Болтон, помоћник Доналда Трампа за националну безбедност – су према `обалама Ирана` упутиле носач „Абрахам Линкон“ са групом пратећих бродова..

          Званични Техеран је на све ово, наравно, одреаговао.

         Шеф иранске дипломатије, Мохамад Џавад Зариф, изјавио је да његова земља не жели рат, да ништа неће почети прва, али да ће се бранити ако Американци нападну.

         „Очито је да они који 2003-ће почели рат против Ирака сада желе рат против Ирана. То ће за њих бити равно - самоубиству.

         Зариф је истовремено саопштио да су Иран и ЕУ  пред закључивањем споразума који ће омогућити продају иранске нафте мимо санкција САД.

         Додао је да ће Техеран и са Анакаром и Москвом покушати да направи „механизам за заобилажење америчких санкција сличан европском“.

         Имајући све ово у виду, индикативно је да је утицајни немачки лист  Frankfurter Allgemeine  довео у сумњу способност САД да испред обала Ирана „пројицирају силу помоћу носача авиона“.

         Тај лист отворено поставља питање: „Нису ли  амерички носачи авиона, заједно са ударним бродовима који их прате, само блеф од 100.000 тона?“

         Аутор коментара Лоренц Хемикер додатно прецизира: „Није спорана разорна моћ тих група бродова, али је велико питање – хоће ли оставити на Иран утисак до којег је стало (не само) Болтону? Јер, амерички носачи авиона у близини Ирана поодавно нису изузетак већ правило.

         Портпарол иранског Врховног савета за националну безбедност Кејван Хосрави изјавио је да Техеран сумња да ће Американци преко носача авиона „Абрахам Линколн“ проверавати могућности оружаних снага његове земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари