Шанахан уверен да ће Турска поклекнути пред САД и да ће на крају одустати од руских С-400

ПОНОВО ЗАПРЕТИО АНКАРИ ДА ЋЕ – У СУПРОТНОМ – ОСТАТИ И БЕЗ АМЕРИЧКИХ РАКЕТА PATRIOT И АВИОНА F-35

* Ердоган нема разлога да зазире од Русије нити да њено оружје плаћа и лојалношћу. Упркос томе што је начелник штаба америчких копнених снага, генерал Марк Мајли, у Конгресу САД рекао да је Русија и даље једина земља на свету која има нуклеарни потенцијал довољан за уништавање Сједињене Државе

_________________________________________________________________________

         ВРШИЛАЦ дужности шефа Пентагона Патрик Шанахан изјавио је да ће се Турска на крају ипак одлучити за америчке зенитне ракетне системе Patriot а не за руске С-400.

         Притом је нагласио: „Уверен сам да ће проћи понуда са нашим ракетама Patriot коју смо доставили Турској. Надам се да ћемо решити проблем и да ће се Анкара определити за правилно наоружање. Имам у виду системе Patriot и борбене авионе F-35“.

         Званична Анкара је и прошле недеље саопшђтила да не одустаје од С-400, упркос притисцима из Вашингтона. Чак је открила да јој је Пентагон нудио испоруку једног система Patriot до краја 2019-те ако се одрекне С-400.

         Шанаханова изјава је уследила само 20-ак сати након што је Пентагон објавио да привремено прекида сарадњу са Турском поводом ловца-бомбардера пете генерације F-35.

         Ово је уцена, а Анкара суштински и купује С-400 – иако то не говори званично – да би и војхно и геополитички мање зависила од Сједињених Држава.

         Купујући руско наоружање Турска не мора да га плаћа и лојалношћу Москви, а то је за њу огромна разлика.

         Уколико се ствари између Анкаре и Вашингтона даље заоштре, па Турска реално остане без стотинак F-35, у чију производњу је већ уложила немали новац, ствари могу кренути и ка куповини руских Су-35 и Су-57. Можда и модернизованих МиГ-29.

         То би, наравно, водило турском иступању, или истеривању, из НАТО.

         То, међутим, Реџепу Тајипу Ердогану не би тешко пало.

         Русија  ничим не угрожава Турску, упркос томе што је начелник штаба америчких копнених снага, генерал Марк Мајли, у Конгресу САД рекао да је Русија и даље једина земља на свету која има нуклеарне капацитете да уништи Сједињене Америчке Државе и представља једину егзистенцијалну претњу.

         Конгресменима у комитету Представничког дома за оружане снаге Мајли је објаснио да поседовање таквог потенцијала уопште не значи да ће Русија покушати да изведе озбиљан војни напад на Сједињене Америчке Државе.

         Мајли изнео претпоставку да ће Русија покушавати да поткопа НАТО као савез и да ће представљати изазов за Сједињене Државе у свим регионима свиета, укључујући и Арктик.

         Мајли је предочио конгресменима да Русија жели да поврати статус велике силе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари