САД почеле да зазиру да их Руси претичу са ракетама које ће летети и 16 пута брзе од звука

КРОЗ КОЈУ ГОДИНУ, РУСИЈА ЋЕ ПРАВИТИ И РАКЕТЕ СА ЕЛЕМЕНТИМА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Хиперсонична летелица Ю-71

  • Генерални директор руске корпорације „Тактичко ракетно наоружање“, Борис ОБНОСОВ, изјавио је ће се у његовој земљи хиперсонични беспилотни апарати појавити већ 2020-те године. Уместо до 2025, како је првобитно планирано
  • Washington Times објавио да је хиперсонични Циркон, чија серијска производња ускоро почиње, у стању да лети шест пута брже од звука, али су у корпорацији Обносова још 2011-те имали у плану да та ракети лети брзином од 12-13 Маха
  • Не брине Пентагон само Циркон. Руска хиперсонична ракета Ю-71 већ је успела да 6.000 километара прелети за 20 минута и да уништи циљ на Камчатки. Та ракета је уочи уласка у густе слојеве атмосфере активно маневрисала и по висини и по правцу лета и то при брзини блиској 15 Маха

        АМЕРИКАНЦИ - вероватно не без разлога - зазиру да их Русија претиче на плану хиперсоничних војних технологија.

        Било тако или не било, генерални директор руске корпорације „Тактичко ракетно наоружање“, Борис Обносов, изјавио је ће се у његовој земљи хиперсонични беспилотни апарати појавити већ 2020-те године.

        Објаснио је: „Озбиљно радимо на новим ракетним моторима, освајамо нове материјале, а радимо и на самим системима“.

        Обносов је истовремено најавио појаву целе линије високопрецизних крстарећих ракета за авионе које ће имати домет до 1.000 километара:

        „Већ имамо такве ракете домета до 200, 400 и 600 километара, а ускоро ћемо имати и са дометом до 1.000 километара. Верујем да ћемо све то одрадити до 2020-те“.

        А те ракете летеће - бар неке - најмање шест пута брже од звука.

        Пентагон посебно узнемирава то што је Русија донедавно планирала да своју серију хиперсоничних ракета уведе у употребу до 2025-те. А сада се испоставља да ће све бити реализовано 4-5 година раније.

        За Министарство одбране РФ од посебне је важности хиперсонична бродска ракета Циркон 3М22, чија серијска производња треба да започне у најскорије време.

        Неки су ту ракету већ назвали „квантним скоком у сфери асиметричног оружја за заштиту од нуклеарних напада“.

        Washington Times је објавио да је Циркон у стању да лети шест пута брже од звука, али су у корпорацији „Тактичко ракетно наоружање“ још 2011-те имали у плану да та ракети лети брзином од 12-13 Маха.

        Постоје процене да ће и само кинетичка енергија Циркона бити толика да ће њени остаци - уколико би из противничка ПВО открила и уништила - бити у стању да онеспособе цео брод или велики циљ на земљи.

        Али, не брине Пентагон само Циркон.

        Руска хиперсонична ракета Ю-71 већ је успела да 6.000 километара прелети за 20 минута и да уништи циљ на Камчатки.

        Та ракета је уочи уласка у густе слојеве атмосфере активно маневрисала и по висини и по правцу лета и то при брзини блиској 15 Маха.

        А ту је - за све постојеће ПРО неуловљива - интерконтинентална балистичка ракета „Сармат“ која ће носити до 16 нуклеарних бомби и моћи да прелети 16.000 километара.

        Иначе, Обносов је открио и да ће Русија кроз неколико година добити и ракете „са елементима вештачке интелигенције“:

        „То је озбиљна област која изискује и фундаментална истраживања. Постигли смо одређене успехе, али нам треба још неколико година“.

        Према његовим речима, у Русији се увелико ради на модернизацији подводне ракете „Шквал“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари