Русија ће „лек” за амерички антиракетни штит наћи у космосу

Први канал руске државне телевизије о све извеснијој новој утрци у наоружавању

* Потпредседник владе РФ Дмитриј РОГОЗИН: Брзина њихових ракета-пресретача треба да буде толика да лови искључиво ракете малог и средњег домета и у том случају се неће односити на тему стратешких ракета. Друго, места дислокације треба да се одреде, она треба да буду померена од граница Руске Федерације на удаљеност једнаку радијусу њиховог уништења и даљини дејстава 

* Аутор емисије Јевгениј БАРАНОВ: Већ до 2020. године САД ће изградити глобалну мрежу контроле лансирања свих постојећих балистичких ракета у свету. Резултат те политике, по идеји, треба да буде монопол САД на ракетно-нуклеарно застрашивање, оно, чему су Американци стремили још почетком нуклеарне ере

* РОГОЗИН: Нећемо дозволити да се изгради око нас херметичка изолација. Нећемо само да отворимо прозор у Европу, већ ћемо вероватно отворити и врата у случају да посегну на наш суверенитет

* АУТОР: пре или касније натераће Русију да нађе такво решење које ће њихову противракетну одбрану учинити бесмисленим. И пошто се, пре свега, ради о глобалном систему, то јест о покушају контроле над читавом планетом, такво решење ће бити нађено у космосу

          Водитељ емисије Воскресное времја Петар ТОЛСТОЈ: Стручњаци тврде да је нова балистичка ракета (која је успешно лансирана са полигона Плесецк) по карактеристикама у стању да савладава систем противракетне одбране, о чијем се постављању разговарало на протеклом самиту НАТО у Чикагу. Русија до сада није добила правне гаранције да противракетни штит није усмерен против наше земље и да се неће поновити ситуација са уверавањем да се НАТО неће ширити на Исток. Зато је принуђена да предузима узвратне мере.

          Детаљније о овоме мој колега Јевгениј Баранов.

          БАРАНОВ: Донедавно, трајна фраза «утрка у наоружању» само што се није вратила на насловне стране новина. Прошло је само 18 месеци од када је објављен план размештања европског система противракетне одбране. А НАТО већ свечано рапортира о завршетку прве фазе његове изградње. Сасвим недавно је, у свом интервјуу Првом каналу, амбасадор САД у НАТО Иво Далдер говорио о спремности да се Москви дају гаранције да ракете које се постављају у Европи нису претња Русији.  

          Иво ДАЛДЕР амбасадор САД у НАТО: «Спремни смо да дамо писане гаранције да систем противракетне одбране у Европи није усмерен против РФ и да те ракете не могу да прете територији и становништву Русије. ЕвроПРО је предвиђен за одбрану територије Европе и савезника у НАТО од претњи Европи споља, са Блиског Истока, а не из Русије. ЕвроПРО ће бранити нашу територију и неће имати више никакву другу функцију».   

          БАРАНОВ: Писане гаранције су стварно биле дате. `Тачка` да систем ПРО није усмерен против Русије ушла је у закључни документ самита НАТО, који је одржан у Чикагу. Ипак, Русија је од самог почетка инсистирала на гаранцијама сасвим друге врсте.

          Дмитриј РОГОЗИН, потпредседник владе РФ: «Већ су нам свој штит турили под прозор. Али, то одавно није штит. Зато и говоримо да су нам потребне гаранције које морају да буду потврђене не само потписима председника, већ да их прате ратификациони документи Конгреса и Сената САД. Гаранције морају добити правни смисао. Не смеју да буду виртуелне, већ конкретне гаранције засноване на техничким параметрима».  

          БАРАНОВ: У првој фази ће се радити о постављању система у Европи који не представљају озбиљне претње за Русију. Ипак, већ 2015. године ситуација се може суштински изменити. До тада ће бити обављено прво постављање система ПРО: пет радара за рано узбуњивање који ће покривати читаву северну хемисферу, плус 54 противракете наземног базирања, плус још четири комплекса за уништавање балистичких ракета у стадијуму падања који ће бити опремљени са 96 противоракета.

          Биће постављено 100 противракета поморског базирања SM-2 које уништавају балистичке ракете на средњој деоници траекторије и 132 противрекете SM-3 које су претња балистичким ракетама у моменту лансирања. А ту је и систем «Иџис» који ће бити у стању да прати и - уколико је неопходно -уништи ракете, атомске подморнице и орбиталне сателите који се крећу брзином до 8 км у секунди.

          На основу планова Пентагона, већ до 2015. године ратна морнарици САД имаће у наоружању 400 бродова који су опремљени тим системом. Уз претпоставку да сваки брод добије само по једну ракету, руска страна неће имати довољно савремених балистичких средстава да пробијање границе противракетне одбране.

          РОГОЗИН: «Брзина њихових ракета-пресретача треба да буде толика да лови искључиво ракете малог и средњег домета и у том случају се неће односити на тему стратешких ракета. Друго, места дислокације треба да се одреде, она треба да буду померена од граница Руске Федерације на удаљеност једнаку радијусу њиховог уништења и даљини дејстава».  

          БАРАНОВ: Уколико програм постављања америчког система противракетне одбране буде реализован у складу са првобитним планом, већ до 2020. године САД ће изградити глобалну мрежу контроле лансирања свих постојећих балистичких ракета у свету. Резултат те политике, по идеји, треба да буде монопол САД на ракетно-нуклеарно застрашивање, оно, чему су Американци стремили још почетком нуклеарне ере.

          РОГОЗИН: «У сваком случају, нећемо дозволити да се изгради око нас херметичка изолација. Нећемо само да отворимо прозор у Европу, већ ћемо вероватно отворити и врата у случају да посегну на наш суверенитет».

          БАРАНОВ: За сада та иста Европа не схвата најбоље озбиљност својих ризика. Најбољи доказ за то је постављање командног ценра ЕвроПРО у америчкој бази Рамштајн у Немачкој. А то значи да ће се руски ракетни системи Искандер појавити у Калињинграду. Успешно лансирање нове интерконтиненталне балистичке ракете Јарс, која је у стању да надјача противракетни штит, између осталог, покушај је да се да до знања нашим такозваним партнерима да је илузија да нешто може бити апсолутно ван домашаја. Међутим, њихова упорност у жељи да ураде све по своме, пре или касније натераће Русију да нађе такво решење које ће њихову противракетну одбрану учинити бесмисленим. И пошто се, пре свега, ради о глобалном систему, то јест о покушају контроле над читавом планетом, такво решење ће бити нађено у космосу.  

 

Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/techno/208191

Превео и приредио: Горан Шимпрага

 


Слични садржаји

Коментари