Тилерсон: Нема услова за нормализацију односа NATO са Русијом

СТОЛТЕНБЕРГ: ОСТАЈЕ САДАШЊА ФОРМУЛА - ЈАЧАЊЕ ОДБРАНЕ, ОБУЗДАВАЊЕ ПЛУС - ДИЈАЛОГ

  • Државни секретар Рекс ТИЛЕРСОН: „Сједињене Државе са Москвом имају дијалог који доноси резултате, али општења ради општења нема и неће бити. Предуслови за обнављање разговора са Русијом су разрешење кризе у Украјини и обустављање хибридног рата који води Русија“

        НОРМАЛИЗАЦИЈА дијалога са Русијом сада није могућа - изјавио је Рекс Тилерсон, нагласивши да је то „став земаља NATO“.

        Новинарима у Бриселу је по завршетку министарског самита западне војне алијансе додатно рекао:

        „И јуче за вечером смо дуго разговарали о томе каква треба да буде наша сарадња са Русијом. Показало се да постоји консензус поводом става да сада нормализација дијалога са Русијом не иде и да нема услова за њу“.

        Државни секретар САД навео је да се Савет Русија-NATO повремено састаје, али да ни ту неће бити нормализације:

        „Сједињене Државе са Москвом имају дијалог који доноси резултате, али општења ради општења нема и неће бити. Предуслови за обнављање разговора са Русијом су разрешење кризе у Украјини и обустављање хибридног рата који води Русија. То је неприхватљиво и то не може да се толерише“.

        Генерални секретар алијансе, Јенс Столтенберг, изјавио је да она жели увођење „праксе билатералних брифинга на којима би се разматрале и хибридне претње“ и „директне контакте са начелником руског Генералштаба“ (Валеријем Герасимовим).

        Столтенберг је нагласио да се у Бриселу садашња форма односа са Русијом - јачање колективне одбране, обуздавање и отвореност за дијалог - сматра адекватном и задовољавајућом.

       Додао је да се алијанса не меша нити ће се мешати у руске председничке изборе и да зато неће коментарисати ни објављену намеру Владимира Путина да се поново кандидује за шефа државе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари