Столтенберг: Свет је данас опасније место него икада у последњих 30 година

ПОМЕНУО ОРУЖЈЕ ЗА МАСОВНО УНШТАВАЊЕ,  ТЕРОРИЗАМ, С. КОРЕЈУ И „СВЕ АГРЕСИВНИЈУ РУСИЈУ”

  • ФАКТИ: Све поменуо чега се сетио и што му је одговарало да помене. Само „заборавио” западне агресије на Ирак, Авганистан, либију, Србију, Сирију, „арапска пролећа”, државни преврат у Украјини... Отимање Косова и Метохије које траје до данас... И, онда подло тврди како је свет постао – некако сам од себе- опаснији него икада. Кад било могуће `планетарно руковање` - овоме нико не би требало да пружи руку. Упркос томе што је само слуга оних који стварно владају светом...

          ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је свет данас опасније место него у последњих 30 година.

          Столтенберг је у интервјуу за британски дневни лист The Guardian рекао да велики број претњи чини свет све опаснијим местом и да је данашње време, у односу на цео постхладноратовски период, мање предвидљиво и теже због много истовремених изазова.

          „Имамо повећање количине оружја за масовно уништење у Северној Кореји, имамо терористе, нестабилност, и имамо агресивнију Русију”, рекао је шеф НАТО током посете британским војницима стационираним у Естонији.

          Војници Русије и Белорусије почеће у четвртак шестодневну војну вежбу, која би требало да буде највећа војна вежба Москве од краја Хладног рата. Процене су да ће у њој учествовати око 100.000 војника, који ће бити активни око Балтичког мора, у западној Русији, Белорусији и руској енклави Калињинград.

          Током посете естонској војној бази у граду Тапа, око 120 километара од границе с Русијом, Столтенберг није желео директно да одговори на питање да ли подржава ратоборне претње америчког председника Доналда Трампа, упућене Пјонгјангу.

          „Ако бих спекулисао о могућим војним опцијама, само бих допринео неизвесности и тежини ситуације, а мислим да је мој задатак да не доприносим томе. Подржаћу напоре за проналажење политичког решења кроз преговоре. Важно је да размислимо како можемо да створимо ситуацију у којој можемо да нађемо политичко решење за ту кризу”, рекао је Столтенберг.

          Он је додао да „истовремено у потпуности разуме и подржава војну поруку” Јужне Кореје и донекле Јапана, „пошто они имају право да се бране”.

          „Они имају право да одговоре када виде те веома агресивне акције. Такође подржавам присуство америчких војника у Кореји”, казао је генерални секретар НАТО.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари