Столтенберг: Суседи Русије имају право да ступе у NATO не обазирући се на Русију

КРЕМЉ ПОВОДОМ МОГУЋЕ АМЕРИЧКЕ БАЗЕ У ПОЉСКОЈ: ТО ЈЕ ЊЕНО ПРАВО, АЛИ СЛЕДЕ КОНТРАПОТЕЗИ

        ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг изјавио је да је сагласан са истражном групом која је оценила да је у обарање малезијског Boeing изнад Донбаса 2014-те умешана Русија.

        Затражио је од Русија да „призна властиту одговорност“.

        Столтенберг је истовремено нагласио да „инциденте између Русије и алијансе треба избегавати чак и ако NATO  не буде веровао да ће у ближој будућности до побољшавања односа међу њима“.

        Додао је: „Најмање што можемо да учинимо јесте да се прилагођавамо  садашњим тешким односима“.

        Столтенберг је навео да ће се NATO на свом јулском самиту бавити повећавањем својих могућности и потенцијала за „парирање свим могућим претњама“.

        Столтенберг је - наступивши пред парламентарном скупштином алијансе у Варшави - рекао да државе које желе да постану њене чланице „не треба да се уопште обазиру на Русију“.

        Чак је додао: „Тврдње да NATO не треба да се шири зато што се то Москви не свиђа „ то је веома опасан приступ. Суседи Русије имају право да чине шта желе не обазирући се на Русију. Одлучивање о војним савезима је једно од базичних права народа и држава“.

        Столтенберг је на овај начин индиректно одреаговао на упозорење Владимира Путина да је за Москву Украјина једна од „црвених линија“ које Запад и NATO не смеју прелазити.

        Генерални секретар западног војног пакта иступио је на овај начин након што је било објављено да ће се америчка војна база највероватније појавити у Пољској.

        На то је одмах одреаговао Кремљ. Његов портпарол, Дмитриј Песков, изјавио је да је суверено право Пољске да се на то одлучи, али да је и суверено право Русије да поводом тога повуче потребне војне контрапотезе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари