Столтенберг: Позваћемо Македонију у NATO чим се реши проблем њеног имена

ВРХ АЛИЈАНСЕ БАВИ СЕ ОДНОСИМА И СИТУАЦИЈОМ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ, А ПОСЕБНА ТЕМА БИЋЕ БИХ

Јенс Столтенберг

  • ФАКТИ: Ево их - стоје на врховима прстију, једва чекају да се Скопље и Атина договоре. А натерују их да се договоре. Не могу да дочекају да Кини и Србији - па и Орбановој Мађарској - затворе стратешку линију Будимпешта-Београд-Скопље-Солун-Пиреј... Наравно, увија то и Столтенберг у фолије „фундаменталног права сваке нације да одлучује о свом путу и припадности одређеном безбедносном оквиру“. Претходно су Македонији извели атипични државни преврат, па сада своје пулене-вазале чекају да одушевљено-послушно узвикну: хоћемо у NATO, хоћемо у NATO, то је наше суверено и фундаментално право...

        ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг изјавио је да је Алијанса спремна да позове Македонију у чланство чим се реши проблем имена, те поручио да „NATO врата остају отворена” упркос томе што се Русија противи његовом ширењу.

        „Посетио сам Скопље и јасно рекао да је NATO и даље привржен ономe што је поручио 2008. на Самиту у Букурешту - да смо спремни да позовемо ту земљу да постане чланица NATO чим се реши питање њеног имена. Та одлука и даље стоји. Контакти и преговори о имену су у току и надам се да ће бити успешно завршени, а онда ћемо кренути даље”, каже Столтенберг.

        Упитан за могуће мешање Русије у процес приступања Македоније NATO, Столтенберг је са заседања Северноаталнског савета поручио да је фундаментално право сваке нације да одлучује о свом путу и припадности одређеном безбедносном оквиру.

        „Русија се противи ширењу NATO већ годинама. Готово увек је протестовала када добијамо нове чланице, али чињеница је да су врата NATO отворена. Да ли ће NATO добити нову чланицу питање је одлуке земље која жели да се прикључи и 29 савезника. Нико други нема права да ту интервенише или спречи тај процес”, закључио је Столтенберг.

        Током данашњег заседања Северноаталнстског савета последња тачка дневног реда требало би да се односи на ситуацију на Западном Балкану.

        Како Танјуг сазнаје из дипломатских извора, разговараће се пре свега о даљим корацима за приступање Македоније и БиХ Алијанси.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари