Охрабрују Србију да настави путем у НАТО

Самит алијансе у Чикагу

* Од Србије се тражи да подржи стабилност на Косову уз «добре услуге Европске уније»

          Лидери НАТО нагласили да и даље остају «отворена врата» за улазак у чланство држава «стратешки важног Западног Балкана»

          На заседању у Чикагу Лидери НАТО поручили су да "и даље подржавају евроатлантску интеграцију Србије", поздравили њен напредак у изградњи јачег партнерства с НАТО и охрабрили Београд "да настави тим путем".

          У декларацији усвојеној на самиту Северноатлантског савеза наглашава се спремност НАТО да и даље продубљује политички дијалог и практичну сарадњу са Србијом. "Ми ћемо наставити да помажемо напоре Србије да спроведе реформе и подстичемо је да у томе иде даље. Позивамо Србију да подржи напоре за учвршћивање мира и стабилности на Косову", истичу у декларацији шефови држава или влада НАТО.

          Лидери НАТО су затражили од "Београда и Приштине да у потпуности искористе могућности за поспешење мира, безбедности и стабилности у региону, а посебно дијалог уз добре услуге Европске уније". "Поздрављамо напредак у дијалогу Београд-Приштина, уз посредовање ЕУ, укључујући договор о регионалној сарадњи као и технички протокол о интегрисаном управљању границама", наводи се у документу.

          У декларацији се истиче да су "дијалог две стране и евроатлантска интеграција региона кључни за трајно поспешење безбедности и стабилности на Западном Балкану". "Позивамо обе стране да у потпуности спроведу постојеће договоре, да учине помак око свих отворених питања, укључујући закључење додатних споразума о телекомуникацијама и електричној струји", наводи се у документу.

          Лидери НАТО су нагласили да и даље остају "отворена врата" за улазак у чланство држава "стратешки важног Западног Балкана", чим испуне нужне услове како би такође допринеле безбедности Северноатлантског савеза. У декларацији усвојеној на заседању шефова држава или влада НАТО поздравља се напредак Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, као и Грузије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари