Николић је још за НАТО српски ултранационалиста

SETimes - ЕЛЕКТРОНСКО ГЛАСИЛО ВОЈНЕ АЛИЈАНСЕ - ПОВОДОМ ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ О КИМ

Данијел Сервер и Атифете Јахјага

  • Николић се срамоти изјавама о геноциду које нису засноване на чињеницама, као и идејама о подели којима би се окончале наде Србије да икада уђе у ЕУ, рекао је за SETimes Данијел Сервер, професор у америчкој Школи Џонс Хопкинс за напредне међународне студије

         ОДБИЈАЊЕ ултранационалистичког српског председника Томислава Николића да одустане од поделе Косова дуж етничких линија, које подсећа људе на крваве ратове који су уследили после распада бивше Југославије, изазива оштре реакције.

         „Да сте ми пре 20 година рекли да Југославије више неће бити, не бих вам веровао. Да сте ми рекли да ће се Србија и Црна Гора одвојити, такође бих вам рекао да је то немогуће. Такође бих рекао да се Немачка никада неће поново ујединити, али живот нам доноси изненађења“, рекао је Николић у интервјуу Гардијану објављеном у недељу (29. јула).

         Николић је отишао и корак даље, рекавши да косовски Срби живе „под претњом геноцида“ и сваки покушај да се наметне владавина Приштине на северу „могао би да доведе до егзодуса Срба“.

         „Шта ако се Срби одселе? Ко ће прихватити исход таквог геноцида?“ рекао је Николић у изјави Гардијану. Нови председник је додао да би могло да буде протерано 40.000 људи, „без обзира да ли се ради о женама, мушкарцима, [цивилима или] војницима“. Исход би био промена „етничког састава територије“.

         „Постоји опасност да би Приштина била спремна да оде толико далеко. Једине оружане снаге тамо, поред међународне заједнице, јесу албанске. Уверен сам да не би имали ништа против да одмах то ураде“, рекао је Николић, додајући да само присуство снага НАТО-а спречава такву акцију.

         Косовски премијер Хашим Тачи је реаговао, такође преко Гардијана, подсећајући Николића да две трећине Косовских Срба живи јужно од реке Ибар.

         „[Они] су потпуно интегрисани и задужени за самоуправу на локалном нивоу и учествују у свим институцијама на централном нивоу“, рекао је Тачи.

         „Николић се срамоти изјавама о геноциду које нису засноване на чињеницама, као и идејама о подели којима би се окончале наде Србије да икада уђе у ЕУ“, рекао је за SETimes Данијел Сервер, професор у америчкој Школи Џонс Хопкинс за напредне међународне студије, који предаје решавање конфликата.

         „[Николић] треба да консултује Србе јужно од реке Ибар о својим идејама о подели: већина њих се оштро противи томе, као и Српска православна црква“, рекао је он.

         Себ Битићи, извршни директор Балканског института у Приштини, рекао је да су косовске институције мултиетничке и да нису предузеле никакве кораке који би могли да се опишу као намера да се косовски Срби натерају да оду.

         „Управо супротно, Косово је потрошило десетине милиона долара за изградњу мултиетничког и интегрисаног друштва. Реторика виктимизације је оно што је допринело ужасним ратовима из деведесетих година“, рекао је Битићи за SETimes.

         Драган Поповић, директор београдског Политичког центра, изјавио је да је јасно да Николић намерава да изгура решење питања Србије и Косова.

         „Он очекује да Косово неће бити део Србије у будућности. То је несумњиво историјска промена за српску елиту. Ипак, постоји могућност да се он нада да би Косово могло да буде подељено у будућности“, рекао је Поповић за SETimes.

         Битићи каже да покушаји Србије да подели Косово нису изненађујући.

         „Србија од 1999. године одржава паралелне институције на Косову, кршећи Резолуцију 1244, са циљем да се подрије развој Косова, углавном одржавањем сегрегације између Срба и Албанаца. И сво то време Србија покушава да створи мини-државу на северном Косову, чиме озбиљно поткопава стабилност целокупног региона“, рекао је Битићи за SETimes.

 

(         Линда Карадаку за Southeast European Times из Приштине)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари