NATO реализује свој пузећи Drang nach Osten са контролом над кључним тачкама у Украјини

ЗА ТО ВРЕМЕ НАМЕРНО ДИЖЕ ПРАШИНУ ПОВОДОМ ИЗМИШЉЕНЕ РУСКЕ ПРЕТЊЕ БАЛТИКУ

Кадрови са маневара Saber Guardian 2017

  • Војне припреме NATO у близини кризом захваћене Украјине вишеструко надмашују све што се догађа око Балтика. Јер, 11. јула су започели NATO маневри Saber Guardian 2017 уз учешће 25.000 војника из 25 земаља
  • Са толиким бројем војника биле су само стратешке вежбе „Рефорџер“ из времена конфронтације Запада са СССР. Совјетског савеза одавно нема, западна алијанса на југо-истоку Европе чак и нема заједничку копнену границу са Русијом
  • Пентагон је у Украјини већ организовао упознавање хиљада и хиљада својих војника и официра са потенцијалним украјинским војиштем
  • NATO је тежиште својих војних припрема преместио на свој европски југоисток. Разлог није фантомска одбрана од Русије, које нема у близини, већ стварање моћне војно-стратешке инфраструктуре за контролу Запада над Украјином. NATO тежи да обезбеди контролу над целим низом кључних тачака на територији Украјине и за случај да дође њеног могућег распада

Пише: Јуриј СЕЛИВАНОВ

        ЗАПАД већ дуго води пропагандистичку кампању да Москва спрема агресију државице уз источну обалу Балтичког мора.

        Та кампања се додатно појачала у сусрет руско-белоруским војним маневрима „Запад-2017“. Међутим, упркос таквој халабуци - реалне размере „парирајућих дејстава NATO у том делу Европе прилично су скромне. Примера ради: пет земаља NATO (Литванија, Пољска, Летонија, Велика Британија и САД) укључиле су у вежбу заједничке ПВО на територији Литваније Tobruq Legacy укупно свега 500 војника.

        На сличном нивоу је и „присуство“ западне војне алијансе у том тобоже угроженом региону. Група натовских ловаца у Естонији понајвише служи за подгревање пропагандистички добитног пресретања „агресивних руских авиона“ изнад Балтика.

        Најмодернији амерички стелс-ловци F-35 у тај ваздушни простор залазе веома ретко, најчешће по један и ли два.

        Ово уопште не треба да чуди јер врх NATO одлично зна стање ствари у Оружаним снагама Русије, односно - да оно што Москва држи уз своје западне границе уопште није предвиђено нити довољно за нападачке акције.

        Ево само једног примера: Ваздушно-космичке снаге РФ уз обале Балтика тек 2017-те су добиле свој први за четврт века нови ловац Су-30СМ!

        Међутим, на југоисточном крилу NATO ствари стоје потпуно супротно!

        Војне припреме NATO у близини кризом захваћене Украјине вишеструко надмашују све што се догађа око Балтика. Јер, 11. јула су започели NATO маневри Saber Guardian 2017 уз учешће 25.000 војника из 25 земаља.

        Маневри су захватили полигоне трију земаља - Бугарске, Румуније и Мађарске. Само Американци су на те маневре стигли са око 2.000 борбених и помоћних возила.

        Штампа те маневре назива највећим у историји региона. Не случајно. Са толиким бројем војника биле су само стратешке вежбе „Рефорџер“ и времена конфронтације Запада са СССР. Совјетског савеза одавно нема, западна алијанса на југо-истоку Европе чак и нема заједничку копнену границу са Русијом. Самим тим, не може да се поиграва са „руском агресивношћу“.

        Полигони на којима NATO изводи ове маневре удаљени су од Русије стотине километара, па из Брисела не могу тврдити да су у функцији „одбијања руских напада“.

        Упркос томе, NATO на територију Румуније доводи своју прву већу стационарну истурену јединицу - механизовану бригаду. А Американци у Констанци фактички већ имају војно-поморску базу, плус још - систем ПРО код Девесела који има и офанзивни, нападачки потенцијал.

        Свему овоме треба додати да су се америчке трупе увелико одомаћиле на западу Украјине где се тобоже баве инструктажом украјинских јединица.

        Тобоже, зато што овакве тврдње исмева чак и Кијеву потпуно лојална штампа. Уосталом, „инструктажа“ је таква да амерички инструктори непрекидно питају украјинске војнике који долазе са фронтова: како је тамо, у Донбасу?

        У суштини, заклањајући се иза „инструктаже“, Пентагон је у Украјини организовао упознавање хиљада и хиљада својих војника и официра са потенцијалним украјинским војиштем. Чудни „инструктори“ се мењају на пола године и долазе у саставу својих тактичких батаљонских група који су део пешадијских бригада.   

        Апетити Пентагона нису ограничени само на Западну Украјину. Американци у униформама све чешће посећују украјинску црноморску обалу која је за њих - након што је Кијев изгубио контролу над Кримом - постала приоритетна.

        На пример, амерички командоси непосредно обучавају питомце Одеског института копнених снага и са њима изводе вежбе.

        За оперативно освајање југо-западног дела Украјине, чији је центар Одеса, активно се користе међународне војне вежбе.

        Најновији маневри из серије „Си бриз“ само што су почели.

        У Одесу су стигли амерички ратни бродови на челу са ракетном крстарицом са системом ПРО.

        Аеродром Одесе већ активно користи транспортна авијација NATO. Стигла су и два „Авакса“.

        Министар одбране Украјине Степан Полторак, који је посетио учеснике вежбе, изјавио је да је украјинској армији преко потребно да модернизује војни аеродром „Арциз“ који се налази уз границу са Румунијом.

         Шта ће сиротињском украјинском Министарству одбране војни аеродром у таквој дубокој позадини?

        „Арциз“ - јер је то бивша војно-транспортна база СССР - Украјини и није потребан, али зато јесте војној авијацији САД јер може да прима и најтеже авионе.

        Све ово сведочи да је NATO тежиште својих војних припрема преместио на свој европски југоисток. Јасно је такође: да разлог није фантомска одбрана од Русије, које нема у близини, већ стварање моћне војно-стратешке инфраструктуре за контролу Запада над Украјином. При сваком могућем развоју догађаја у тој земљи.

        NATO тежи да обезбеди контролу над целим низом кључних тачака на територији Украјине и за случај да дође њеног могућег распада.

        Фактички, западна војна алијанса постепено реализује свој план продора на Исток.

        Откида комад по комад земље од исконске Руске цивилизације и ставља их под своју директну контролу.

        То је пузећи Drang nach Osten који је био и јесте основа геополитичке стратегије NATO.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари