NATO: Ђурићев доказак у Митровицу био је провокација, али је показао да Косово боље функионише

ЕВО КАКО ТУПАВИМ СРБИМА СВЕ ЛЕПО ОБЈАСНЕ ОКУПАТОРИ СА СЕДИШТЕМ У БРИСЕЛУ

  • "Председник Тачи је ту мало брзо реаговао јер је оценио да је у питању провокација", кад се испоставило да је Ђурић дошао на север Косова... Може се рећи и да је Ђурић могао телефонирати и рећи да жели да дође мада је радно време истекло, и да му се одговори: Да, пријатељу, можеш… али тако се ствари не догађају између Србије и Косова"
  • Извори у седишту Атлантског савеза са задовољством су пренели агенцији Бета да је "цела та ситуација, како год то зазвучало изненађујуће, испала добро, јер се испоставило да је косовска полиција и специјална полиција врло професионална"

          ИЗВОРИ NATO сматрају да српски званичник Марко Ђурић није испоштовао прописе кад је 26. марта ушао на север Косова и потом ухапшен, а косовски председник Хашим Тачи је тамо послао полицију без одобрења Кфора.

          То су агенцији Бета рекли званичници у седишту NATO у Бриселу који су истакли да "прво Ђурић није испоштовао нужну процедуру јер је послао захтев (властима у Приштини) после 17 часова у петак, дакле кад канцеларије више не раде, а списак људи у његовој пратњи је био непотпун и за косовске Албанце то је значило да поступак није испоштован".

          "Друго је интервенција косовске полиције на северу Косова јер, кад они намеравају да иду преко реке Ибра на север, они морају да обавесте Кфор и затраже дозволу, то је део споразума с Европском унијом и чињеница је да се за то пита NATO и то морају поштовати обе стране".

          "Председник Тачи је ту мало брзо реаговао јер је оценио да је у питању провокација", кад се испоставило да је Ђурић дошао на север Косова, пренео је званичник упућен непосредно у збивања на Косову.

          "Може се рећи и да је Ђурић могао телефонирати и рећи да жели да дође мада је радно време истекло, и да му се одговори: Да, пријатељу, можеш… али тако се ствари не догађају између Србије и Косова".

          Бета је замолила саговорнике да оцене зашто су пушкама наоружани косовски полицајци упали на миран скуп косовских Срба и брутално поступали према Ђурићу, преговарачу у дијалогу са којим представници Приштине поново треба да седну за преговарачки сто, а само два полицајца, рецимо, су могла прићи и рећи му да мора да напусти Косово јер је тамо, према властима у Приштини, дошао илегално.

          Одговор је гласио да је то изгледало "драматично", али да се мисли да Ђурићев долазак јесте био "провокација", уз опаску да “увек кад креће дијалог Београд-Приштина има неко ко то спутава, јер неки неће да ту дође до напретка”.

          Осврћући се на неке натукнице и сумње да је у "случају Ђурић" Русија могла имати извесног уплива, функционери у NATO су навели да је "ту дошло до појачане реторике и руских саопштења која су се могла тумачити да, ако би Србија ушла на Косово, ми ћемо бити с њом".

          Јер, додали су, "те вечери су се чуле поруке Београда да, ако се за неколико сати ствари не врате на нормалу, доћи ће до потпуне инвазије Косова".

          "То су биле речи, а исто важи и за Приштину, дакле ‘зуб за зуб’, а свака страна даје своје виђење инцидента, не знамо шта је ту баш стварно истина, али, кад се све сведе, обе стране морају да разговарају".

          Замољени да кажу да ли су тачне оцене српског председника Вучића да су иза "провокативног и бруталног поступања" косовске полиције стајали неки западни заштитници Приштине, саговорници у NATO су узвратили да не мисле да је то био случај.

          Јер, указано је, "Европска унија, висока представница Федерика Могерини и све велике земље ЕУ су одмах саопштиле да такво догађање мора одмах да се прекине, а то је била порука обема странама".

          Извори у Бриселу наглашавају да је дијалог Београд-Приштина суштински важан, "многи споразуми нису спроведене, а пре пар дана је најављено да ће управљачки тим почети с радом на статуту Заједнице/Асоцијације општина са српском већином и то је добар корак".

          "На то се предуго чекало и то је кључна ставка Споразума Србија-Косово", предочено је.

          Извори у седишту Атлантског савеза су закључили да је "цела та ситуација, како год то зазвучало изненађујуће, испала добро, јер се испоставило да је косовска полиција и специјална полиција врло професионална".

          "Јер", како је речено, "све се завршило без штете и жртава, Еулекс није интервенисао као друга снага одвраћања, Кфор није интервенисао као трећа снага одвраћања, што значи да Косовари знају да разреше ситуацију".

          И, закључили су ови званичници, "то значи да је Косово на путу да постане зрелије, јер са становишта безбедности, да је Кфор морао да интервенише не би било добро". "А то сад значи да је Косово било у стању да реши ситуацију која је прешла границу онога што се иначе уобичајено збива тамо".

          Испоставило се, сматрају NATO извори, да је "провокација доласком Ђурића имала за исход да је он за православни Ускрс могао потом да посети манастир на Косову, благовремено је послао најаву и списак људи у пратњи, био је у цркви и није било никаквог проблема”.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари