Македонцима објашњавају да је NATO и најмоћнији економски савез на свету

АМБАСАДОР САД ЏЕС БЕЈЛИ: ЗА МАКЕДОНИЈУ ЈЕ NATO „НАЈВЕЋА РАЗЛИКА У ОДНОСУ НА ПРОШЛОСТ“

Џес Бејли

        АМБАСАДОР Сједињених Држава у Скопљу Џес Бејли изјавио је данас да Македонија има реалну могућности да се прикључи NATO, чим реши спор са Грчком око назива.

        „Осећај реалне могућности да се Македонија ускоро прикључи NATO је највећа разлика када говоримо о овој земљи данас у односу на прошлост“, рекао је Бејли на скупу поводом 60 година NATO.

        Истакао је да САД имају исти став од Самита NATO у Букурешту 2008. године да ће подржати пријем Македоније, чим се постигне узајамно прихватљиво решење спора с Грчком око назива.

        Бејли је додао да ће улазак Македоније у NATO помоћи да се превазиђу унутрашњеполитички проблеми и да системске реформе не остану само на папиру, већ да се спроведу.

        Како преносе медији, председник светског Евроатлантског савеза Фабрицио Лучоли је поручио да је Скопље на раскрсници и да у региону има разних нових видова претњи.

        „Чланство у NATO може да убрза евроатлантске интеграције. Охрабрио бих све укључене у спор око назива да га реше, не само на унутрашњеполитички начин, јер је то сада питање које дотиче целу евроатлантску заједницу“, рекао је Лучоли.

        Министарка одбране Македоније Радмила Шекеринска је рекла да је чланство у NATO од посебне важности јер ће тиме Македонија постати део „најмоћнијег светског војног и економског савеза, који негује демократију и гарант је сигурности својих чланица“„, за шта је затражила подршку страних партнера.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари