Команданта подморничке флоте NATO брине појачана активност руских подморница

АДМИРАЛ ЕНДРЈУ ЛЕНОН: ИМАЛЕ СУ ВИШЕ УЛАЗАКА У ОКЕАНЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ НЕГО У ПРЕТХОДНИХ 10

Руска атомска подморница „Северодвинск“

  • Први адмирал NATO тврди да Русија показује интерес за „подводну инфраструктуру алијансе“, пре свега за „канале везе између Европе и САД“
  • Западну војну алијансу нарочито забрињавају „бродови-носачи“ који у себи наводно носе друга мања војна пловила

        КОМАНДУ Северноатлантске алијансе забрињава активност руских подморница у светским океанима - тврди утицајни и добро обавештени The Financial Times.

        Британски лист наглашава да је ово, заправо, изјава команданта подморничке флоте NATO контра-адмирала Ендру Ленона. А он је забринутост додатно осликао овако:

        „Активност руских подморница током последње три године већа је него икада од завршетка Хладног рата. Њихове подморнице су у том периоду чешће биле изван својих територијалних вода него за претходних десет година“.

        Ленон је навео да је у Црном и Средоземном мору нарочито активно „шест руских подморница“.

        Први адмирал NATO тврди да Русија „показује интерес за „подводну инфраструктуру алијансе“, пре свега за „канале везе између Европе и САД“.

        Ленон такође тврди да је „у подводним операцијама око кабловских траса“ учествовала и руска подморница опремљена за лансирање балистичких ракета.

        Њу је адмирал назвао „бродом-носачем“ јер је у стању да у океанске воде пусти „мања пловила“:

        „Сматрамо да та пловила могу носити опрему која им омогућава да своја дејства координирају са објектима на океанском дну. Ово, наравно, не значи да тврдим да је мешања у функционисање подводних комуникационих каблова већ било“.

        Стални представник Русије при NATO, Александар Грушко, прошле недеље је оптужио алијансу да увлачи Русију у војну конфронтацију у центру Европе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари