Изостала чак и претња војном интервенцијом

НАТО ОСУДИО СИРИЈУ ЗБОГ ОБАРАЊА ТУРСКОГ ИЗВИЂАЧКОГ АВИОНА

Андерс Фог Расмусен

            „АКЦИЈА Сирије потпуно не неприхватљива. НАТО најодлучније осуђује обарање турског авиона и солидаран је са Анкаром. Наше мисли су са несталим турским пилотима и њиховим породицама. Настављамо да пратимо ситуацију у Сирији са највећом пажњом и великом забринутошћу“ - изјавио је генерални секретар алијансе Андерс Фог Расмусен.

            Он је све ово изговорио по завршетку ванредне седнице Савета НАТО, који чине амбасадори 27 чланица алијансе, сазваног на захтев Турске.

            Као што се и могло очекивати, турски премијер Реџеп Тајип Ердоган оптужио је Сирију за „гнусни напад“ и „непријатељски чин“- при том је поручио Дамаску: да ће Турска убудуће реаговати сваки пут када сиријска војска наруши њену границу.

            За илустрацију је навео: да су сиријски хеликоптери недавно пет пута нарушили турски ваздушни простор, а да Турска није реаговала.

            Ердоган је суздржаност Анкаре назвао „рационалним одговором“ и нагласио да га не треба тумачити као њену слабост. И то му се учинило мало, па је додао: „Гнев Турске је снажан колико је и њено пријатељство вредно“.

            Русија је уочи ванредне седнице Савета позвала НАТО да не подиже напетост око Сирије.

            „Захтев Турске врло је узнемирујући сигнал  да је могућа ескалације ситуације у Сирији. Међународна заједница мора чинити заједничке напоре да се створе услови за политичка трансформацију кризе у Сирији.Све сиријске стране морају бити охрабрене за тражење политичког решења“, указао је заменик шефа руске дипломатије Александар Глушко.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари