Русија добија награду за допринос обнови духовности „Сергеј Радоњешки”

РПЦ И РУСКА ДРЖАВА ПРИПРЕМАЈУ ПРОСЛАВУ 700 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА НАЈВЕЋЕГ РУСКОГ СВЕТИТЕЉА

         ДРУГО заседање Организационог комитета за обележавање јубилеја у част преподобног Сергеја Радоњешког одржано је у Московском подворју Свето-Тројицке Сергијеве лавре. Под предводништвом митрополита Ростовског и Новочеркаског Меркурија.

         На дневном реду било је питање извршења налога руског патријарха Кирила везаних за припрему прославе 700. годишњице рођења преподобног Сергеја Радоњешког, која ће, у складу са указом председника Руске Федерације Владимира Путина, бити одржана на државном нивоу. Размотрени су и сарадња организационог комитета и радне групе при председнику РФ током припрема прославе јубилеја, рад групе за уметнички део свечаности и издавачки пројекти.

         Један од најцењенијих светаца старе Русије, оснивач Тројице-Сергијеве лавре, духовни предводник уједињења руских земаља, преподобни Сергеј Радоњешки је већ за живота постао духовни симбол руског народа. А после смрти је постао симбол оне Свете Руси, чијем су стварању вековима тежили преци данашњих Руса.

         Будући велики подвижник родио се 1314. године поред Ростова у бољарској породици, добивши на рођењу име Вартоломеј.

         Већ за живота, Сергеја Радоњешког су видели као симбол јединства Русије отелотворен у човеку, симбол за којим је толико жудео руски народ у XIII–XIV веку.

         Убрзо после смрти, 1447. године, преподобни Сергеј Радоњешки је канонизован.

         Руска православна црква прославља га — 5. (18.) јула и 25. септембра (8. октобра).

         У наредним вековима преподобни Сергеј сматрао се небеским покровитељем и заступником московских владара. Није случајно што су се управо у Тројице-Сергијевом манастиру крстила деца великих кнезова и царева. А сам преподобни је више пута доказао Русији свој небеску заштиту.

         Програм сверуског обележавања овог празника предвиђа, између осталог, оснивање Међународног добротворног фонда, откривање споменика преподобном Сергеју у Москви и у иностранству, установљавање награде са његовим именом „За допринос обнови духовности у Русији”. А такође: одржавање међународних научних конференција и изложби, као и прављење документарног филма, издавање јубиларне поштанске марке и ковање металног новца са његовим ликом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари