Молитвено стајање у Москви за српски народ

СРПСКО-РУСКА ЛИТИЈА У ЧАСТ 900. ГОДИШЊИЦЕ ДИНАСТИЈЕ НЕМАЊИЋА ПЛАНИРАНА ЗА СЕПТЕМБАР 2013.

         МОЛИТВЕНО стајање у знак подршке српском народу одржано је у среду у Москви, преноси агенција Интерфакс-Религија.

         Верници су се помолили Богородици и одржали минут ћутања у знак сећања на погинуле у ратовима на свим горућим тачкама планете: у Авганистану, Придњестровљу, Осетији, Чеченији, Србији и Сирији - на све који су погинули за веру и отаџбину.

         Затим су деца читала писма вршњака из енклава на Косову са новим доказима о геноциду Албанаца над Србима.

         Пуштале су се српске песме у извођењу српско-руског ансамбла. Организатори стајања су представници православног српско-руског пријатељства Братство и друштвеног покрета „Света Русија”.

         „Срби су много већи Руси него што смо ви и ја. Они више воле Русију од нас, моле се за њу и обожавају нашу земљу. Они су први прославили светог цара Николаја II. Срби су канонизовали мученика Јевгенија Родионова. За њих, који живе у стању непрестаног рата и исповедања вере, његов хришћански подвиг је очигледан и не изазива никакве сумње”, изјавио је лидер „Свете Русије” Иван Отраковски.

         Молитвено стајање је увод у отварање руског православног центра на Косову и Метохији, као и за српско-руску литију у част 900. годишњице династије Немањића заказану за септембар 2013. године.

         Немањићи су владали у средњевековној Србији од 1170. до 1371. Родоначелником династије сматра се Стефан I Немања који је поставио темеље државног јединства Србије.

         Литија треба да прође кроз Косово, Метохију и енклаве .

         Учесници молитвеног стајања у Москви донели су одлуку се у Србију пошаљу часни крст и копија иконе Свете Тројице Андреја Рубљова као симбол јединства два једноверна братска народа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари