Лије се звоно од 1.000 пудова за царски Новоспаски манастир

У ГРАДУ ТУТАЈЕВ У ЈАРОСЛАВСКОЈ ОБЛАСТИ УОЧИ 400-ГОДИШЊИЦЕ ИМПЕРАТОРСКОГ ДОМА РОМАНОВИХ

  • Власник ливнице Николај Шувалов наглашава да ће звоно бити тешко хиљаду пудова, то јест – више од 16 тона, и да такво звоно кошта више него „мерцедес-600”

         У ЛИВНИЦИ звона „Николај Шувалов” у руском граду Тутајев (Јарославска област) почело је јавно ливење главног звона за чувени Новоспаски манастир у Москви.

         Овај пројекат се реализује поводом 400-годишњице устоличења на руском трону првог цара из династије Романових, са којом је тесно повезана историја Новоспаског манастира.

         Михаил Фјодорович, први цар из рода Романових, подигао је зидове од белог камена и изградио четири храма на територији манастира, а такође и Знаменски храм на месту где је била гробница његових рођака, који је постао гробница породице Романов.

         Током векова братија Новоспаског манастира уживала је благонаклоност руских царева. Овде је сахрањен Велики кнез Сергеј Александрович, деда цара-мученика Николаја II и супруг преподобне мученице Велике кнегиње Јелисавете, кога су убили терористи.

         У прикупљању средстава за ливење и постављање овог необичног звона поред Московљања учествовао је и фонд Велике Кнегиње Олге Александровне. Зато је одлучено да се по први пут ливење овако великог звона обави јавно.

         На меморијалном звону биће представљена Теодоровска икона Мајке Божије, породична светиња династије Романових, као и ликови светаца које је одабрао руски патријарх Кирил.

         Кроз месец дана звоно ће бити достављено у Москву и освештано.

         У ливници „Шувалов” црквено звоно од хиљаду пудова биће изливено по четврти пут. Три претходна изливена су за Ипатјевски манастир у Костроми, Гетсимански скит у Тројице-Сергијевој лаври и Успе нску саборну цркву у Јарослављу на 1.000-годишњицу тог града.

         Сам Николај Шувалов наглашава да ће звоно за Новоспаски манастир бити тешко хиљаду пудова, то јест – више од 16 тона, и да такво звоно кошта више него „мерцедес-600”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари