КИРИЛ: Војна операција Русије на Блиском Истоку може спречити велики рат

„НЕКАД СУ НАЈСТРАШНИЈА КРВОПРОЛИЋА ПОЧИЊАЛА ДАЛЕКО ОД НАШИХ ГРАНИЦА”

Патријарх московски и целе Руси Кирил

         ВОЈНА операција Русије на Блиском Истоку може да спречи велики рат и уклони опасности од наше земље, изјавио је патријарх московски и целе Руси Кирил по завршетку богослужења у Тројице-Сергијевој лаври на дан сећања на преподобног Сергија Радоњешког. 

         „Видимо какве нам грозне и опасне знаке доноси данашњи дан. Сасвим близу, поред граница наших, траје рат, од чијег резултата зависи, између осталог, и благостање Русије. Понекад су најопаснија и настрашнија крвопролића почињала далеко од граница наших, а потом се испостављало да смо ми сносили најтеже последице тих ратова” — истакао је поглавар РПЦ.

         Он је подсетио на историју конфликата у XX веку и нагласио да „данашњи рат, који се води иза јужних граница Русије, може да се претвори у велики рат, уколико не буде заустављен буквално сада”.

         „Молимо се преподобном Сергију да нам помогне да зауставимо крвопролиће и - што је најважније — да уклони опасност од наше отаџбине, да нам помогне да схватимо важност тренутка кроз који пролазимо и савладамо невоље, тешкоће, конфликте и поделе, које слабе живот народа” — казао је руски патријарх.

         Он је нагласио:  „Ушли смо у посебну епоху. Већ се догађало у прошлости, када смо приступали нечему непознатом, али страшном, да се потом често излазак на крај са тим плаћао многим страдањима”. 

         „Молићемо Бога да Отаџбина наша, услед ратних дејстава која су сада у току, буде заштићена од напада непријатеља, од смрти и сваког зла” — истакао је поглавар Руске православне цркве.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари