КИРИЛ: Валам може и треба да постане Руска Света Гора

ОБНОВА СВЕТСКИ ПОЗНАТОГ РУСКОГ МАНАСТИРА И ПРИРОДНО-КУЛТУРНОГ ИЗГЛЕДА АРХИПЕЛАГА НА КОМЕ СЕ НАЛАЗИ

  • Сањам да наш нови Северни Атон засија благодаћу својом за сву Русију и читав православни свет – рекао је патријарх Московски и целе Руси Кирил
  • Чак и у време свог физичког и материјалног пада, чији сам сведок био посећујући Атос 60-их и 70-их година, Света Гора је заиста била духовни центар Православљаистакао је поглавар Руске цркве. — Не зато што су се обнављали зидови манастира, не зато што су били створени спољни услови за живот, већ зато што се на Атосу никад није прекидао велики подвиг молитвенајтежи подвиг

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Русије Кирил позвао је епископа Тројицког Панкратија и Попечитељски савет Валамског манастира да уложе додатне напоре у циљу завршетка радова на онбови манастира и природно-културног изгледа архипелага на коме се налази.

         „Уколико бисмо у томе успели, Валам би заиста могао постати руски Атос — нагласио је патријарх Кирил. — Али, да би то било тако, главну улогу у обнови Валама треба да одиграју не политичари, не мецене и добротвори, него управо монаси који су се данас мирно молили под сводовима овог храма. Чак и у време свог физичког и материјалног пада, чији сам сведок био посећујући Атос 60-их и 70-их година, Света Гора је заиста била духовни центар Православља — истакао је поглавар Руске цркве. — Не зато што су се обнављали зидови манастира, не зато што су били створени спољни услови за живот, већ зато што се на Атосу никад није прекидао велики подвиг молитве — најтежи подвиг”.

         По речима Његове светости, главно у животу једног манастира треба да постане „духовни живот братије, узајамна помоћ, молитва, извршење послушања, келијних правила, заједничка молитва у храму, срдачан однос према поклоницима, да би људи при сусрету са духовницима видели пред собом не грозног судију, који слично старозаветним фарисејима тражи скрупулозно извршење закона, већ правога оца или брата, који је испуњен љубављу и разумевањем, снисхођењем и мудрошћу – не својом сопственом, већ оном која се опире на велику благодатну традицију Цркве”.

         „Валам може и треба да постане Руска Света Гора, у првом реду захваљујући том духовном делању. Сањам да наш нови Северни Атон засија благодаћу својом за сву Русију и читав православни свет. И верујем да ће се по молитвама светих преподобних Сергија и Германа тако и десити, ако помоћ Божја буде отворена за наше напоре, наш труд”, закључио је Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари