КИРИЛ: Борилачке вештине Шаолина потврђују да снага зависи од снаге духа

ПОГЛАВАР РПЦ ПРИМИО ЗАМЕНИКА ПРЕДСЕДНИКА КИНЕСКЕ БУДИСТИЧКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ И ПРЕДСТОЈНИКА ЧУВЕНОГ МАНАСТИРА

  • Савремена цивилизација – упозорио је руски патријарх - има комфор као један од својих идола. Међутим, човек постаје слабији кад се домогне комфора. Човек то све више постаје само кад савладава тешкоће и проблеме, кад духовно узраста и када је способан да самог себе ограничава

         ПОГЛАВАР РПЦ – патријарх Московски и целе Руси Кирил – срео се у катедралном Храму Христа Спаситеља са замеником председника Кинеске будистичке асоцијације и предстојником чувеног манастира Шаолин Ши Јунсином.

         Делегација кинеских монаха допутовала је у Москву да би учествовала у Међународном војно-музичком фестивалу „Спаска кула”.

         Патријарх Кирил топло је поздравио госте из Кине и – не скривајући задовољство – нагласио да се са Јунсином среће веч други пут.

         „Савремена цивилизација – упозорио је руски патријарх - има комфор као један од својих идола. Међутим, човек постаје слабији кад се домогне комфора. Човек то све више постаје само кад савладава тешкоће и проблеме, кад духовно узраста и када је способан да самог себе ограничава. Зато сам дубоко убеђен да се 21. век, који веома много ради на даљем повећању комфора, мора оријетисати и на духовно васпитавање да би материјални прогрес био праћен унутрашњим духовним прогресом људске личности”.

         Јунсин је патријарху Кирилу све испричао и о историјату Шаолина и о његовом „унутрашњем животу”. Било је речи и о сарадњи кинеских будиста са руским православљем.

         „Фантастичне борилачке вештине које је породио Ваш манастир одлична су илустрација да човекова снага зависи од снаге његовог духа. Из историје знамо да у ратовима нису побеђивали ни они који су били најнаоружанији ни најбогатији, већ људи који су били у стању да изведу подвиг, то јест – духовно јаки. Ово не важи само у ратним операцијама. Подвиг има велики значај и у мирнодопском животу”, указао је руски патријарх.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари