И Руска православна црква држи курсеве за имигранте

РПЦ ИЗДАЛА И УЏБЕНИК „ОСНОВЕ РУСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ”

  • Уџбеник садржи и основне податке о различитим традиционалним верским заједницама у Русији и њиховим вредностима

         РУСКА православна црква почела је да држи курсеве за имигранте.

         Курсеви се држе при православним црквама, а РПЦ је за ову своју мисију направила и издала и уџбеник „Основе руског језика и културе”.

         „Ово је први уџбеник из кога ће, осим правила руског језика, усељеници различитих националности моћи да се упознају са  кључним догађајима из руске историје и са културном традицијом наше земље”, рекао је руководилац службе за регионалне везе у Одељењу за односе Цркве и друштва РПЦ Максим Паршин.

         „Између осталог, уџбеник садржи основне податке о различитим традиционалним верским заједницама у Русији и њиховим вредностима”, додао је он.

         Уџбеник садржи и изабране чланове имиграционих прописа са којима би требало да буду упознати сви који долазе да раде у Русији.

         Сам уџбеник је урађен на бази наставног програма Руског православног универзитета и резултат је заједничког рада филолога, културолога и Федералне миграционе службе РФ.

         Тренутно се на територији Русије одржавају 253 курса руског језика за усељенике, 67 од њих су отворени у сарадњи са Федералном имиграционом службом и бесплатни су, а 12 бесплатних курсева одржавају се у оквиру епархија РПЦ.

         У току су курсеви у Ставропољу, Пјатигорску, Краснодару, Ростову на Дону, Хабаровску, Јужном Сахалинску, Калињинграду. Преговора се и о курсевима у Москви, Јамало-Нењецком аутономном округу и у Републици Коми.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари