Американци траже стављање руских посланика на „списак Магнитског“

НА САЈТУ БЕЛЕ КУЋЕ ПОЧЕЛО ПОТПИСИВАЊЕ (НЕ)ОЧЕКИВАНЕ ПЕТИЦИЈЕ

         РУСКИ парламент је усвајањем „Закон Диме Јаковљева“ одговорио на амерички антируски „Акт (закон) Магнитског“. То је, као што се и могло очекивати, „преко баре“ изазвало и бес и изненађење.    

         Заправо, више бес. Толики да је већ више од 950 Американаца ставилоелектронски потпис на сајту Беле куће на текст петиције којом се председник САД, Барак Обама, позива да све руске посланике који су гласали за „Закон Диме Јаковљева“ стави на „списак магнитског“ на коме су сви руски државни чиновници које Американци сумњиче да су повезани са смрћу у затвору бизнисмена Сергеја Магнитског који је радио као консултант за један британски фонд.      

         Према америчким законима, да би ова иницијатива била обавезујућа за Обаму – да би је уопште размотрио – њени инспиратори ће морати да до 20. јануара прикупе укупно (најмање) 25.000 потписа.

         Ово, с обзиром да има индиција да иза свега стоји амерички државни врх, веробватно неће бити проблем.

         Индикативно је да се у тексту петиције – баш у америчком стилу – наглашава:

         „Ми нижепотписани „Акт Магнитског“ сматрамо дубоко проруском мером јер ће помоћи да се на одговорност позову умешани у корупцију и одговорни за кршење људских права. Позивамо председника САД да идентификује све у руском парламенту који су изгласали забрану усвајања руске деце без родитеља и да их стави на „списак Магнитског“.“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари