Патријарх Вартоломеј Први на устоличењу новог папе

У ВАТИКАН ЋЕ ИЋИ И МИТРОПОЛИТ ПЕРГАМСКИ ЈОВАН ЗИЗИУЛАС,

ПРЕДВОДНИК ПРАВОСЛАВНИХ ЕКУМЕНИСТА

Патријарх Вартоломеј Први

  • Први пут од поделе цркве 1054. године - један васељенски патријарх ће присуствовати тој церемонији

        ЦАРИГРАДСКИ и васељенски патријарх Вартоломеј Први присуствоваће 19. марта устоличењу новог папе Франциска (Фрање) Првог у базилици Светог Петра у Ватикану.

       А биће то први пут од поделе цркве 1054. године да један васељенски патријарх присуствује тој церемонији.

       У пратњи Вартоломеја Првог биће митрополит пергамски Јован Зизиулас, један од највећих православних теолога који је председавајући православне стране у теолошком дијалогу цркава који је предводник екуменистичке струје међу православнима.

       Заједно са патријархом Вартоломејем I на богослужењу на Тргу светог Петра биће православни јерарси из Аргентине и Италије.

       У јуну прошле године, Константинопољски патријарх је, у личној поруци папи римском Бенедикту XVI, изразио наду да ће јачати дијалог са католицима поводом свечаности светих апостола Петра и Павла.

       „Неуморно јачање и развој дијалога у љубави и истини - дуг је наших Цркава“ - изјавио је патријарх Вартоломеј I - који је уједно и први по части међу православним патријарсима.

       После Другог Ватиканског концила односи између православних и католика су се побољшали, што је потврдила годишња размена делегација за време празника и формирања Међународне мешовите комисије за богословски дијалог између Цркава која је енергично радила за време папе Бенедикта ХVI.

       Традиција размене посета делегација из Ватикана и Константинопоља за учешће у прослави главних свечаности две цркве - светих апостола Петра и Павла (29. јуна) у Риму и светог апостола Андреја (30. новембра) у Истанбулу (Цариграду) - траје више од 45 година.

       Први пут су представници Цариградске патријаршије учествовали на таквој церемонији у Ватикану 28. и 30. јуна 1967. године, док је Света Столица своје делегате у Цариград први пут упутила 29. и 30. новембра 1969. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

garavi's picture
garavi 21:09 16.03.2013.

  • +28
Voting is closed.

Ma taj iz Carigrada i nije patrijarh.
To je kao i papa jedno obicno djubre.

Angela's picture
Angela (није потврђен) 03:22 17.03.2013.

  • +27
Voting is closed.

To je jako lose! Ko zna sta je Vatikan radio da je uspeo da ovoga pridobije! Vekovima Katolici probaju da stave pod svoju sapu i Pravoslavnu Crkvu, pored ostalih. Nekad se priblize manje, a nekad vise. Vecita borba, jer je Vatikan bogat i bavi se politikom, i pljackanjem naroda i drzava.

Srbogorac's picture
Srbogorac (није потврђен) 12:01 17.03.2013.

  • +25
Voting is closed.

Prvi medju jednakima slugama sotone!
Nebi vatikan mogao nista Pravoslavlju, da nije bilo unutrasnjih veleizdajnika!

Zare2's picture
Zare2 00:40 18.03.2013.

  • +22
Voting is closed.

Vartolomej nije nikakav pravoslavni Patrijarh,nego sluga djavoljih sinova Vatikana.. i nije jedini ,ima takvih mnogo i u SPC....Vladika Artemije je jedini dostojan trona srpskog Patrijarha jer je odan pravoslavlju i proganjan od njenih protivnika,... Proteran je sa kiM udruzenim snagama siptarske policije,kfora i Vatikana,a na njegovo mesto postavili jeretika koji je prvi potrcao da prizna siptarsku nazovi drzavu i primio siptarska dokumenta....

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 15:37 18.03.2013.

  • +24
Voting is closed.

Koji cirkus i zamajavanje naroda.
Svi su oni isti samo nise razlicitu gardorobu i laju mali drugacije jedan od drugog.

Додај коментар