Цариградски патријарх Вартоломеj позван да посети шиитски Иран

ВИСОКА ВЕРСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ТЕХЕРАНА ПРИМЉЕНА НА ФАНАРУ

Патријарх Вартоломеј

  • Патријарх позван на једну конференцију априла месеца у Техерану, међутим он неће моћи да учествује јер је термин конференције током Велике недеље пред Ускрс
  • И Московска патријаршија има интензиван међурелигијски дијалог са шиитима

         АНКАРА, (ФоНет) - Цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј, духовни вођа светског православља, примио је на Фанару верску шиитску делегацију из Ирана која му је упутила позив да посети Техеран.

         Изражено је поштовање према патријарховом доприносу сарадњи и заједничком животу народа и култура, преноси ВИА и наводи да је сусрет протекао у «топлој и срдачној атмосфери».

         Патријарх је позван на једну конференцију априла месеца у Техерану, међутим он неће моћи да учествује јер је термин конференције током Велике недеље пред Ускрс.

         Иран се радо сећа, како је истакнуто, посете патријарха Вартоломеја Ирану 2002. године, када је он примљен на највишем нивоу, од верских и државних представника, такође и од тадашњег председника, у свету познатог мислиоца, ајатолаха Мохамеда Хатамија.

         Иран жели да патријарх Вартоломеј поново посети ову земљу и унапреди шиитско-православни дијалог.

         Техеран је недавно позвао и папу Бенедикта Шеснаестог у посету. Пре годину дана у Ирану је био председник ватиканске Конгрегације за међурелигијски дијалог, кардинал Жан Луи Торан (Jean Louis Tauran).

         Такође и Московска патријаршија има интензиван међурелигијски дијалог са шиитима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Zare2's picture
Zare2 09:21 15.03.2012.

  • +60
Voting is closed.

Taj je papoljubac,i sve SPC po dijaspori se planiraju pripojiti Vaseljenskom Patrijarhu,sto nece proci,ma koliko se ekumenisti i novotarci trudili. Uvodjenje katolickog kalendara bi pocelo od dijaspore jer ga se Vaseljenski Patrijrh pridrzava, nadajuci se da ce to vernici SPC u dijaspori lako prihvatit,zato sto za nase verske praznike je radni dan.

Додај коментар