Турска православна црква тужила суду Цариградску патријаршију и Вартоломеја

ТУЖБА ЈЕ МОЖДА САМО НАЈАВА ЗАХТЕВА ТПЦ ДА ВАРТОЛОМЕЈ „НАПУСТИ ТУРСКУ“

Севги Еренерол

* Портпаролка непризнате ТПЦ Севги ЕРЕНЕРОЛ: „Вартоломеј нема пуномоћја да шаље своје егзархе у Украјину и да њеној цркви даје аутокефалност. Према Лозанском мировном споразуму из 1923-ће године, Цариградска партријаршија има право само да верски брине о Грцима који живе у Турској“

_______________________________________________________________________

         ТУРСКА православна црква тужила је суду Цариградску патријаршију због њених првих корака ка давању аутокефалности неканонским `црквама` у Украјини.  

         Ово је објавила портпарол њене патријаршије Севги Еренерол.

         Неканонска Турска православна црква формирана је 1922-ге године по одлуци тадашње владе у Анакари која је желела да створи националну преавославну цркву која не би била потчињена грчком православљу.

         Иако има мали број верника, ТПЦ  има три цркве у Истанбулу. Међутим, не признаје је ни једна од 15 помесних православних цркава.

         Сада је на челу ТПЦ Ефтим Четврти који себе назива папом.

         Еренерол је објаснила: „У тужби смо указали да је одлука Цариградске патријаршије политичка и далека од религије. Вартоломеј нема пуномоћја да шаље своје егзархе у Украјину и да њеној цркви даје аутокефалност. Према Лозанском мировном споразуму из 1923-ће године, Цариградска партријаршија има право само да верски брине о Грцима који живе у Турској“.

         Додала је да је Вартоломеј својим `украјинским потезима` прекршио и турске законе и Лозански споразум:

         „Вартоломеј не само да је прекорачио своја овлашћења него се умешао и у односе међу државама и у њихове унутрашње ствари. А пошто је кренуо тим путем – он не може више остати у Турској“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари