Васељенска литургија у Кијеву за јединство православне Цркве

УКРАЈИНСКИ ДЕО СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ 1025-ГОДИШЊИЦЕ КРШТЕЊА РУСИ

  • Ако неко, позивајући се на истину Христову, одбацује лажи, већ постоје земље које законски гоне такве људе - рекао је патријарх московски и целе Руси Кирил
  • Први јерарх Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополит Владимир: „Све нас уједињује православна вера и дужни смо да је сачувамо“

          СВЕЧАНИ молебан посвећен 1025-годишњици крштења Руси поред споменика кнезу Владимиру - крститељу Руси служен је на Владимирском брегу у Кијеву.

          Молебану су присуствовали председници Русије, Украјине, Србије и Молдавије Владимир Путин, Виктор Јанукович, Томислав Николић Николаје Тимофти, преноси агенција ИТАР-ТАСС.

          „Стојимо на светом месту - истакао је, обраћајући се окупљенима, патријарх московски и целе Руси Кирил. - Ово је симбол нашег заједничког духовног извора, симбол оних духовних вредности које смо примили крштењем“.

          Руски патријарх је говорио, стојећи поред иконе светог равноапостолског кнеза Владимира, која садржи део његових моштију.

          „Данас славимо не само 1025-годишњицу крштења Руси, већ и 25 година од прославе 1000. годишњице Крштења - додао је патријарх. - Све ове године наша црква је као мајка чувала духовност коју је изабрао кнез Владимир и коју је Рус стекла примањем хришћанства“.

          Обраћајући се председницима Русије и Украјине, патријарх Кирил је истакао да је њихово присуство на церемонији „симбол учешћа два народа“. Он је упутио речи захвалности украјинском народу који је „сачувао веру“ и изразио наду да ће све поделе бити превазиђене.

          Први јерарх Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополит Владимир, истакао је да се ова церемонија „одржава на кијевским брежуљцима које је благословио апостол Андреј Првозвани и поставио овде крст“.

          Поздрављајући председнике који присуствују свечаностима, поглаваре помесних православних цркава и „сву браћу по вери“, митрополит Владимир је рекао. „Све нас уједињује православна вера и дужни смо да је сачувамо“.

          Истакавши улогу кнеза Владимира, митрополит је навео да је Крштење „одредило ток историје и данас је потребно чувати оне завете у име којих је и дошло до крштења Руси“.

          У молебану су учествовали поглавари свих помесних православних цркава: Његово Блаженство Патријарх александријски и целе Африке Теодор, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и целе Палестине Теофил, Патријарх московски и целе Русије Кирил, Његова Светост и Блаженство Католикос-Патријарх целе Грузије Илија, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, Његова Светост Патријарх бугарски Неофит, Његово Блаженство Архиепископ кипарски Хризостом, Митрополит варшавски и целе Пољске Сава, Митрополит целе Америке и Канаде Тихон и Митрополит кијевски и целе Украјине Владимир.

          Следећег дана, на годишњицу крштења Руси, сви поглавари православних цркава на Саборном тргу Кијево-Печерске лавре молили су се за очување јединства целокупне Цркве, преноси агенција РИА Новости.

          У недељу се у Русији, Украјини и Белорусији славио Дан крштења Руси, а 28. јула Руска православна црква слави равноапостолског кнеза Владимира - крститеља Руси.

          Према подацима туристичког бироа за екскурзије  Кијево-Печерског националног парка, литургији у лаври присуствовало је пет хиљада људи.

          „Данас нисмо само служили ову васељенску литургију, већ смо се и молили за јединство Цркве, како ниједно људско искушење, ни понос, који долазе споља, ни слабост људског духа не би могли да наруше наше јединство“ - рекао је патријарх  Кирил.

          Поглавар РПЦ је истакао да се хришћани у 21. веку сусрећу са озбиљним изазовима, укључујући теорије које су у супротности са јеванђељем.

          „Није лако исповедати данас јеванђељску истину. У неким местима и у неким земљама се чак појављује уверење да уколико неко инсистира на томе да зна истину, тај треба да буде кажњен, треба да прихвати истине других људи и да се сложи са њиховим лажима, уколико су оне путем закона укључене у живот друштва и државе. И ако неко, позивајући се на истину Христову, одбацује те лажи, већ постоје земље које законски гоне такве људе“ - рекао је патријарх Кирил.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари