Учешће у главној прослави потврдили Путин и Николић

У МОСКВИ ПОЧЕЛЕ СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ

1025. ГОДИШЊИЦЕ КРШТЕЊА РУСИ - НАСТАВАК У КИЈЕВУ

  • А у недељу, 28. јула, у целој Русији зазвучаће талас црквених звона - неколико хиљада цркава дочекаће празник тако што ће у њима истовремено звонити звона у трајању од 15 минута
  • Многобројне црквене делегације ће 25. јула кренути у Кијев, где ће се свечаности наставити. У специјалном вагону-храму служиће се литургије док је воз у путу, а тај воз ће физички да повеже три главна града - Москву, Кијев и Минск

       НА празник свете равноапостолске Олге, велике руске кнегиње, у Храму Христа Спаситеља служена је литургија којом су почеле свечаности посвећене 1025годишњици крштења Руси.

       Свету литургију су служили руски патријарх Кирил и поглавари помесних православних цркава.

       Црквене песме за литургију написао је свештеноисповедник Атанасије (Сахаров) и посвећене су крштењу Руси и свим руским светима. Литургији су присуствовали амбасадори словенских земаља, представници власти Русије и Украјине.

       Они су се, такође, поклонили великој хришћанској светињи — Крсту светог апостола Андрије Првозваног.

       Крст који је специјално довезен из Грчке ће, заједно с многобројним црквеним делегацијама, 25. јула кренути у Кијев, где ће се свечаности наставити.

       У специјалном вагону-храму служиће се литургије док је воз у путу. „Овај воз ће физички да повеже три главна града - Москву, Кијев и Минск“, а заједничко путовање поглавара цркава симболизоваће јединство православља, истакао је шеф патријаршијске информационе службе протођакон Александар Волков.

       А у недељу, 28. јула, у целој Русији зазвучаће талас црквених звона - неколико хиљада цркава дочекаће празник тако што ће у њима истовремено звонити звона у трајању од 15 минута.

       Прослава крштења Руси неће се састојати само од верских свечаности, већ подразумева и богат програм цивилних догађаја који ће трајати до краја године: више од 100 уметничких и историјских изложби, уметничких фестивала и научних конференција.

       „Своје учешће у прослави потврдили су председници Руске Федерације, Молдавије и Србије“ - изјавио је на брифингу одржаном у уторак директор секретаријата за информативну политику МИП Русије Јевгениј Перебијнис.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари