У свим руским црквама 22. априла „молебан за заштиту вере“

РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ПОЗВАЛА ВЕРНИКЕ ДА СЕ СУПРОТСТАВЕ

„ЛАЖНИМ ВРЕДНОСТИМА АГРЕСИВНОГ ЛИБЕРАЛИЗМА“

Детаљ са  Храма Христа Спаса

  • Борба између Цркве и њених непријатеља постаје све оштрија. Клeр се увлачи у провокације; архипастири и свештенство су у фокусу сталне пажње незадовољних који траже најмањи повод да све изокрену и тако направе прљави информативни повод - наглашава се у писму које се чита по свим православним црквама у Русији

        МОСКОВСКА патријаршија Руске православне цркве циркуларним писмом је позвала своје вернике да се боре са „антицрквеним силама“ и „лажним вредностима агресивног либерализма“.

        Како је на блогу сајта радиостанице „Ехо Москве“ написао теолог и новинар Валериј Отставних, тај документ је намењен читању са авмона православних храмова 8. априла на празник Цвети (дан када се обележава Христов улазак у Јерусалим).

        Даље Оставних наводи цео текст циркуларног писма.

        У том документу се наглашава да РПЦ сматра да у Русији постоје „антицрквене силе“ којима се не свиђа активна улога цркве у животу земље и њена способност да „уједињује милионе људи“. Те силе наводно желе да дискредитују свештенике да би поделили друштво и натерали грађане Русије да се одвоје од цркве.

        „Тим снагама се придружују они који заступају лажне вредности агресивног либерализма, будући да је Црква непопустљива у свом ставу да не прихвата такве антихришћанске појаве као што је признање истополних бракова, слобода исказивања свих жеља, незаустављива потрошња, пропаганда сведозвољивости и блуда“ - каже се у циркулару.

Патријарх Московски и целе Русиje Кирил

        У писму се наводе и неки људи чије „меркантилне интересе“ ограничава изградња нових храмова у Москви и другим градовима.

        По мишљењу аутора циркулара, борба између Цркве и њених непријатеља постаје све оштрија. „Клeр се увлачи у провокације; архипастири и свештенство су у фокусу сталне пажње незадовољних који траже најмањи повод да све изокрену и тако направе прљави информативни повод“ - каже се у документу.

        Наводе се случајеви „скрнављења храмова“ који су се дешавали последљих месеци, посебно се истиче „светогрђе“ које је учињено 21. фебруара у Храму Христа Спаса (тог дана је група Pussy Riot одржала „панк-молебан“ у овој светињи).

        На „антицрквене снаге“ се пребацује одговорност за „клеветнички информациони напад на Поглавара Цркве“.

        Циркулар позива вернике да „сачувају јединство мисли“, да бране своју веру и да не наседају позивима на опрост: „Памтићемо да је одсуство покајања у стању да учврстити грешника у спознаји сопствене „истине“ и подстакне на понављање грешних дела“. Планирано је да се 22. априла служи молебан „за заштиту вере, оскрнављених светиња, Цркви и њеном добром имену“.

        На крају Црква позива на покајање и напомиње да је спремна „да са радошћу прихвати сваког грешника који се покајао“.

        Патријарх Московски и целе Русиje Кирил, 3. априла је, на заседању Високог црквеног савета позвао РПЦ да размисли који одговор Црква треба да да на „снажну антицрквену реторику“. У циркулару се напомиње да је он формулисан и донесен на крају овог заседања.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари