У Санкт Петербургу меморијално вече патријарху Павлу

ЖИВОТНИ ПОДВИГ ЗА ПРИМЕР И ПОДРАЖАВАЊЕ - НЕ САМО ЗА СРБЕ,

ВЕЋ И ЗА СВЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРНИКЕ

  • Певане и песме светог Николаја (Велимировића), а читани и одломци из још необјављене књиге Драгана Лакићевића „Штап патријарха Павла“

         У СВЕЧАНОЈ салу Духовне академије у Санкт Петербургу одржано је меморијално вече посвећено истакнутом светитељу данашњице - патријарху српском господину Павлу, познатом по својој несвакидашњој вери и подвижничком животу, објавила је информативна службе ове академије.

         Вече је отворио организатор меморијалног догађаја монах Владимир (Палибрк) из Србије . Он је нагласио да су личност патријарха Павла и његов животни подвиг за пример и подражавање не само за Србе, већ и за све православне вернике.

         Режисер Јевгењиј Баранов представио је свој филм о Косову и Метохији - документарно сведочанство о трагичним страницама из живота српског народа у време рата на КиМ, о рушењу светиња у јужној српској покрајини, о невиним цивилним жртвама погинулим приликом НАТО бомбардовања.

         Дечији хор „Преподобни Јован Дамаскин“ саборне цркве Владимирске иконе Мајке Божије из Санкт Петербурга појао је на српском језику, између осталог, и стихове светог Николаја (Велимировића).

         На меморијалном скупу могли су се чути и одломци из још необјављене књиге Драгана Лакићевића „Штап патријарха Павла“.

         На свом Путу Крста, српски народ је у лику патријарха Павла добио од Бога великог светитеља, уз помоћ чијих молитви је многострадална Србија прошла пут искушења, који, без сумње, води њеном васкрсењу, истакли су у својим говорима професорка српског језика на Санктпетербуршком универзитету Драгана Пријма и руководилац дечијег хора Ирина Болдишева.

         Меморијално вече завршено је читањем мисли патријарха Павла, које су пратили слајдови и музика композитора Павла Аксентијевића.

         Патријарха Павла су још за живота називали светитељем нашег доба. Његовом смирењу и сиромаштву дивили су се многи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари