У Петербургу се крсту Андреја Првозваног поклонило безмало 200.000 верника

РЕД ИСПРЕД КАЗАЊСКЕ САБОРНЕ ЦРКВЕ ПОВРЕМЕНО БИО ДУГАЧАК 1,5-2 КИЛОМЕТРА

  • Крст апостола Андреја налазиће се у Русији до 25. јула. Верници ће моћи да му се поклоне од 16. до 19. јула у Подмосковљу, а потом ће у наредних недељу дана бити Москви. Затим ће светиња кренути на путовање у Кијев ради прославе Крштења Старе Русије (26-28. јул) и Минск (29. јул - 2. август)

         ПОКЛОЊЕЊЕ великој хришћанској светињи - крсту светог апостола Андреја Првозваног - у Санкт Петербургу је трајало четири дана.

         За то време се у Казањској саборној цркви северне руске престонице поклонило више од 199 хиљада људи.

         Ред испред саборне цркве поред канала Грибоједова у центру града био је повремено дугачак 1,5-2 километра. Да би се ушло у саборну цркву, било је потребно стајати више од 3 сата. Међу ходочасницима је било много људи који нису из Санкт Петербурга, као и верника који су дошли из суседних држава.

         Око светиње литургију су непрестано служили свештеници Санктпетербуршке митрополије РПЦ. У саборној цркви присуствовали су и представници Грчке православне цркве и Фонда светог Андреја Првозваног, који су допутовали са светињом.

         Опроштајна литургија уз певање акатиста крсту предводио је епископ Царскосељски Маркел. Хиљаде људи испратиле су светињу, коју су свечано изнели, уз певање хора саборне цркве, ради слања у Московску област. Крст је послат на путовање у специјалном вагону-храму са Московске железничке станице.

         Ковчег са изузетно цењеном хришћанском светињом стигао је у Петербург 11. јула поподне. Прву литургију поред њега служио је поглавар Руске православне цркве Патријарх Кирил, који је истакао да доношењем реликвије почињу свечаности поводом 1025-годишњице прихватања хришћанства у древној Руси. Оне ће се одржати на територији Русије, Украјине и Белорусије.

         Санкт Петербург - северна престоница Русије - био је прво место у које је донета светиња, јер је свети Андреј један од небеских покровитеља града: делови његових моштију положени су у земљу на Зечјем острву приликом оснивања царске престонице од стране Петра Великог. Застава са Андрејевим крстом постала је симбол руске флоте, а град на Неви - поморска престоница Русије.

         Крст апостола Андреја налазиће се у Русији до 25. јула. Верници ће моћи да му се поклоне од 16. до 19. јула у Подмосковљу, а потом ће у наредних недељу дана боравити Москви. Затим ће светиња кренути на путовање у Кијев ради прославе Крштења Старе Русије (26-28. јул) и Минск (29. јул - 2. август).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари