У Паризу отворен Руски духовно-културни православни центар

НАЛАЗИ СЕ НА ОБАЛИ СЕНЕ - ИМА ЈЕДНУ ВЕЛИКУ И ЧЕТИРИ МАЊЕ КУПОЛЕ

  • Епископ Богородски, АНТОНИЈЕ: Ово је историјски догађајем. Руска православна заједница је своја богослужења - још од 30-их година прошлог века - држала у подруму фабрике бицикла. А ево, данас је на обали Сене засијала купола величанствене православне цркве. Она ће бити катедрални храм Руске православне цркве у Паризу. Ово су чекале генерације руских емиграната“

        У ПАРИЗУ је свечано отворен Руски духовно-културни православни центар.

        Налази се на обали Сене, а његова градња је почела у априлу 2015. године. Има изглед православне руске цркве са једном великом и четири мање куполе.

        Куполе су покривене легуром злата и паладијума.

        Аутор пројекта је француски архитекта Жан-Мишел Вилмот

        Центар су - за време пригодне церемоније - отв орили министар културе РФ Владимир Медински и руски амбасадор у Француској Александар Орлов.

        Владимир Путин је оценио да је отварање Центра - потврда снаге културних и хуманитарних веза Русије и Француске. Притом је изразио очекивање да ће Центар заузети достојно место међу важним и привлачним здањима и установама Париза.

        Епископ Богородски, Антоније, на церемонији је отварање Центра назвао „историјским догађајем“.

        „Руска православна заједница је своја богослужења - још од 30-их година прошлог века - држала у подруму фабрике бицикла. А ево, данас је на обали Сене засијала купола величанствене православне цркве. Она ће бити катедрални храм Руске православне цркве у Паризу. Ово су чекале генерације руских емиграната“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари